Monday, June 4, 2012

usah sibuk berbicara soal jodoh

Assalamualaikum w.b.t
Para pembaca yang saya sayangi kerana Allah, 


Sejak akhir-akhir ni, ramai yang sudah mulai sedar mengenai haramnya bercouple sebelum nikah. Alhamdulillah, ini sememangnya satu perubahan yang sangat positif.

Tapi....

Hari ini saya ingin berkongsi satu gambar yang telah dishare oleh http://www.facebook.com/noradibah.rohiman"ku ingatkah mujahid mujahidah orang yang berjuang di jalan Allah. rupanya orang yang angau. 

hentikan angan2 dan luahan di FB. ISLAM memerlukan pejuang yang kental dan tangguh, bukan 'pejuang' yang hanya memberatkan pemikiran dengan couple halal, bakal imam/makmum. banyak lagi masalah umat yang belum selesai. jangan stimulate pemikiran ke arah itu wahai pejuang ISLAM.

p/s :kalau ya pun namanya fitrah insan , tak perlu heboh2 kat FB. simpan sendiri sudah.

ampun maaf andai post yang kasar." copy and paste

saya yakin para pembaca semua sudah boleh dapat mengutip mesej dari gambar ni...^^

Tak dinafikan adakalanya diri ini naik mua dengan ayat-ayat yang di'post' di alam maya, seperti..

"Duhai mujahidku, mujahidahmu menanti di sini"

"Wahai my future husband, saya sedang upgrade diri saya ni. Di manakah anda?"

"Nak solat tahajjud sama-sama dengan suami nanti..."

"Kasih saya hanya untuk suami"

Dan berbagai-bagai lagi status jiwang karat bersalut islamik di'post' di alam maya.

Ya, cinta itu fitrah insani, tetapi tak perlulah sehingga terlalu berjiwang-jiwang dan berangan-angan di alam maya.

ingat, isu ummah bukanlah couple halal semata-mata, tetapi banyak lagi sebenarnya. Isu membalut aurat dan bukannya menutup aurat, isu syria, isu palestin, dan banyaaaak lagi yang perlu kita titikberatkan. 

Dan, kita juga perlu ingat, kita berubah menjadi lebih baik bukanlah kerana inginkan teman hidup yang baik semata-mata, tetapi kita ingin mendapatkan redha Allah! 

Kenapa saya titikberatkan hal ini?

Cuba bayangkan. Kita upgrade diri kita menjadi orang yang lebih baik (contoh: memakai tudung) dengan harapan akan mendapat pasangan hidup yang baik, kerana janji Allah dalam surah an-nur.

Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)

Kemudian ditakdirkan Allah kita tidak mendapat juga pasangan hidup yang baik, sebaliknya dapat pula pasangan hidup yang kurang baik. Mungkin kita akan kecewa dengan Allah, dan mengatakan Allah memungkiri janji-Nya. Pada saat itu, ada tak kemungkinan untuk kita kembali menjadi seorang yang freehair? Ada kan?

Sedangkan Allah telah berfirman: "Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?" (QS Al-Ankabut:2-3).

Matlamat kita perlu jelas, iaitu untuk mendapatkan redha Allah dan mendapatkan syurga-Nya. Oleh itu, walau apa pun yang kita buat, mestilah diniatkan kerana Allah!

Saya ingin berkongsi lirik lagu UNIC-Keroncong Kasih SayangYuk2, jangan jadi muslemah, yang hanya pandai dan petah membicarakan isu nikah, couple halal, dan juga sibuk memikirkan siapakah gerangan yang ditakdirkan untuk menjadi teman hidup kita. Sebaliknya jadilah muslimah yang peka terhadap isu ummah (syria, palestin, aurat, akidah, dan banyak lagi)

Cuba renungkan kembali zaman kegemilangan Islam...Mungkin kita tidaklah sehebat mereka,
Tapi kita punya satu matlamat, satu visi, satu misi!
Iaitu menaikkan syiar Islam!
Agar Islam kembali tertegak seperti dahulu!

Yuk2, berazam untuk kembalikan zaman kegemilangan Islam. InsyaAllah kita boleh!

Wallahualam~

N.A.L.H
4 Jun 2012, Isnin, 2.55 pm
Ampang, Selangor


2 comments:

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~