There was an error in this gadget

Tuesday, September 11, 2012

Day 1, Block 1, Year 1 Medic UIAM

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, kini saya telahpun bergelar pelajar perubatan di UIA Kuantan. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Moga Allah redha ^__^

Ada sahabat yang bertanya kepada saya,
"Bagaimana kehidupan sekarang ni sejak menjadi pelajar medic?"

Errr....macam mana nak mula ye? huhu. Terlalu banyak yang hendak dikongsikan sebenarnya sehingga pening, tidak tahu mana satu yang patut dijadikan muqadimah dan mana satu penutup. Eheh.

Adik-adik yang berhajat untuk memohon bidang perubatan, terutamanya di UIA sangat dialu-alukan untuk membaca post ini. Yang lain pun dialu-alukan juga (^.~).

Kehidupan di UIA Kuantan

Bercakap mengenai kehidupan di UIAK, saya teringat pesanan salah seorang senior pagi tadi, katanya,

"Lupakan segala kenangan anda di CFS."

Pada mulanya saya agak tersentak dengan statement tersebut, tetapi setelah saya berfikir kembali, ya, ada benarnya juga pesanan tersebut.

Adik-adik,

Kehidupan UIAK sangat mencabar. Kenapa saya katakan sebegini? Kerana kedudukan UIAK ini agak terpencil. TOLONG jangan bandingkan dengan UIA PJ. Di UIA PJ sebaik sahaja kita keluar dari pagar, kita hanya menunggu bas Rapidkl @ Metro, dan seterusnya kita boleh pergi ke mana-mana sahaja, insya-Allah, asalkan ada duit=p

Berbeza dengan UIAK, di mana begitu sukar untuk mendapatkan bas awam. Kalau teksi pula bayaran tambangnya sangat mahal, huhu. Jadi kami di sini outing dengan menggunakan khidmat delivery. Timbul pula persoalaan, khidmat delivery tu bagaimana ye? Ala, macam delivery pizza hut. Cuma bezanya ini delivery MANUSIA. Kita call kakak senior atau mana-mana kakak yang menawarkan khidmat delivery, dan mereka akan hantar kita ke destinasi yang kita mahu. Pakatlah dengan kawan-kawan, naik sama-sama, supaya tambang boleh dikongsi..

Kelas pula agak jauh, huhu. Namun begitu, terdapat short cut yang menghubungkan Mahallah dengan KOM (Kuliyyah of Medicine). Cuma, jalan pintas tersebut sangat berliku-liku (ecehh) dan berbatu-batu. Atau secara ringkasnya, jalan TAK RATA. Dan sekiranya setiap hari kita melalui jalan pintas ini, besar kemungkinan jangka hayat tapak kasut kita terpaksa dipendekkan.

Jadi pilihlah. Nak kasut rosak cepat atau berjalan jauh? Hmm.

Senior-senior yang sangaaaat banyak membantu

Di UIAK ini, alhamdulillah senior-senior tersangat-sangat baik dan banyak membantu. Antaranya memberi kami softcopy nota, tips belajar, overview tentang aktiviti luar kelas, dan bermacam-macam lagi. Pendek kata, senior-senior di sini tersangat-sangat baik dan ukhuwah yang sangat best.

Lecture

Di UIAK khususnya dalam kursus perubatan, kami lebih banyak mengamalkan self-learning berbanding spoon-feeding. No more spoon-feeding, macam di CFS dulu. Lecturer cuma mengajar dan ianya bergantung kepada kita untuk work hard mengulangkaji. Siapa nak berjaya, rajin-rajinkanlah diri anda.

Jadual lecture juga berubah-ubah. Bukannya seperti zaman sekolah atau CFS, di mana kita mempunyai jadual fixed sehinggalah habis semester/ tahun. Jadual di sini berubah setiap minggu dan kita perlulah alert terhadap jadual mingguan. Yelah, dah besar kan, kena lah berdikari kan? ^_^ Tapi bagi yang ingin merancang jadual pulang ke rumah itu mungkin agak payah la kan. Sebab minggu ni habis kelas hari Jumaat pukul 4, minggu depan boleh jadi habis kelas hari Sabtu pula kan? Hmm..

Teringat pula pesan seorang lecturer semalam,

"Please don't go back home so often"

Err....Sedih jugak rasanya, huhu. Tapi takpelah, kalau asyik balik rumah je, bila nak belajar kan? Perjalanan pun dah mengambil masa 4-5jam T.T

Kelas bermula pada jam 8 pagi sehinggalah 4 petang. Bagus juga. Dapat melatih diri untuk tidak tidur selepas Subuh dan selepas Asar. Alhamdulillah.

Cadaver O__o

Semalam kami pelajar medic berpeluang untuk melihat cadaver (mayat). Mula-mula tu takut juga, huhu. Brothers dulu masuk ke dalam, diikuti dengan sisters.

Apabila melihat brothers keluar masuk bilik mayat dengan menekup hidung dan mulut berserta mata yang berair, kami mulai panik. Jadi apabila tiba giliran sisters, kami semua sibuk menekup hidung dengan mulut sehingga hilang rasa takut. Tapi mata pedihhhhh...huhu.....Sebab fomalin kan. Dan menurut penjaga bilik mayat, setiap kali praktikal, hanya boleh dilakukan selama 2 jam sahaja, kerana pendedahan kepada fomalin yang terlalu kerap boleh meningkatkan risiko kanser. Nauzubillah.

Hmm, apapun, jom doakan agar roh Mr Cadaver dirahmati Allah. Aminn.

Penutup

Kami pelajar medic dah mula belajar dah. Banyaaak. Huhu. Tadi kami belajar tentang lower limb (hip+leg+foot)...Allahuakbar, sangat complex...Pelbagai istilah sehingga kami pun pening. Itu baru sedikit. Sedangkan ilmu yang kita belum ketemui? Lagi banyak kan? Subhanallah. Luasnya ilmu Allah.

Oleh sebab kesibukan yang pasti melanda selepas ini, kemungkinan dapat mengupdate blog ini sebanyak 3 minggu sekali je kot. Huhu. Moga Allah permudahkan ^_^.

p/s=oh ya, tadi bergayut dengan b2...rinduunyaaa...huhu....Rindu bulatan gembira kita....:')

Wallahualam,

N.A.L.H
11 September 2012, Selasa, 7.04pm
UIA Kuantan





Friday, September 7, 2012

Hasrat Yang Terbuku di Qalbu

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, akhirnya berlalu sudah program taaruf di UIAK, walaupun banyak kali juga tersengguk-sengguk sewaktu briefing (kantoi=p).

Terharu rasanya pabila terdapat sahabat-sahabat yang berkata kepada saya apabila kami berjumpa,

"Aimi, kita baca blog Aimi....bestt..."

"Aimi, blog Aimi beri semangat kepada saya...Suka baca!"

Terima kasih sayang-sayangku sekalian ^__^

Terharu. Gembira. Kerana apa? Kerana dakwah saya sampai kepada mereka. Moga Allah hitung sebagai ibadah. aminn

Ada juga sahabat yang bercanda sambil mendoakan saya, "Nanti jadi macam doktor Farhan Hadi ye..tulis buku.."..Aminnnnnn....Teruskan doakan saya ^____^

Ada juga yang mengatakan, "Tak sangka, rupa-rupanya Aimi ni pandai menulis, hee. Ingatkan pandai menghafal biologi je". hehe. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya (ada kaitan ke?).

Ada juga yang mengatakan, "Aimi, Mabruk artikel ko dapat masuk ILuv Islam! Bukan senang tuh." huhu. Alhamdulillah. hehe, jangan puji I lebih-lebih, takut riak. huhu. Doakan ye ^____^

Malah saya juga turut mendapat kenalan baru dan berukhuwwah dengan mereka. Kebanyakan mereka meng'add' saya di facebook setelah membaca blog saya. Subhanallah. Terima kasih ya Allah:))

Dan bermacam-macam lagi doa dan dorongan para sahabat; Yasmin, Atera, Izah, Suhaili, Zura, Nasyirah, dan ramai lagi. Terima kasih koranggg ^_____________^. Nanti kalau saya dah dapat tulis buku, insyaAllah nama kalian-kalian terpateri dalam buku tu. hehe. *jauhnya berangan*

Alhamdulillah,

Allah yang beri ilham
Allah yang lapangkan dada untuk menulis
Allah yang buka hati untuk menulis
Allah yang izinkan untuk menulis
Segala-galanya datang dari Allah azzawajalla

Diri ini hanya menaip sahaja apa yang telah Allah ilhamkan kepada saya.

Alhamdulillah, Allah izinkan artikel saya untuk terpilih mengisi ruangan iluvislam.com;
 "Mengumpat? Taknak Dengar!".
-jiwang-karat-bersalut-islamik.
Cerpen-ahmad budak jalanan

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Para pembaca yang saya sayangi sekalian,

Menulis bukanlah bermakna diri ini sempurna atau ilmu sudah penuh di dada. Saya juga sedang upgrade diri melalui pembacaan, hadiri sesi tazkirah, dan sebagainya.

Menulis bukanlah bermakna sekeping hati dalam diri ini sudah mantopp, sebaliknya hati ini sering berbolak-balik,. Kadangkala rasa rajin nak solat rawatib, dan adakalanya juga rasa malas. Huhu.

Menulis bukanlah bermakna segala yang dinukilkan telahpun dipraktikkan oleh penulis. Kerna diri ini sedang cuba, cuba, dan mencuba untuk mempraktikkan apa yang telah dinukilkan. Doakan saya ^_^ Dan blog ini juga dinukilkan sebagai tamparan untuk diri ini yang sentiasa alpa.

Menulis bukanlah bermakna diri ini merupakan dai'e yang hebat, kerna terkadang lidah ini juga kelu untuk ber'amar makruf nahy munkar'.

Bolehlah disimpulkan bahawa, usahlah kalian menilai diri ini melalui nukilan hamba Allah yang hina-dina ini. Kita semua sama sahaja. Bezanya mungkin kerana saya agak rajin untuk membebel dan mencoret-coret di laman sesawang ini. Dan barangkali kalian juga turut rajin membebel di laman sesawang seperti saya? Jadi, kita tiada bezanya! Biarlah Allah yang menilai, kan? ^_^

Angan-angan minah jenin.

Saya mempunyai satu hasrat, yang mana sudah lama saya simpan ia dalam hati (ecehh). Malu lah pulak nak menyuarakan hasrat ini (sambil main-main hujung jari)..hehe...Hasrat apa ye? Emm...saya nak jadi sepert Dr Farhan Hadi :D Saya bercita-cita untuk menulis buku tentang kehidupan pelajar medik.

Kerana apa? Kerana saya mahu adik-adik lepasan SPM atau sesiapa sahaja mendapat gambaran tentang kehidupan pelajar medik. Tapi ini angan-angan je, jadi jangan ambil serius. Kerana saya sendiri tak pasti sekiranya saya sempat untuk menulis setelah menceburi bidang perubatan nanti. Hoho.

Saya nak minta para pembaca sekalian doakan saya agar berjaya menulis buku ini dan menghantarnya kepada mana-mana publisher :D Dan doakan juga agar saya dijauhkan dari penyakit riak dan sum'ah. Penyakit hati yang bisa memadamkan pahala, bak debu-debu beterbangan ditiup udara. Nauzubillah.

Wallahualam

N.A.L.H
8 September 2012, 1.26am, Sabtu,
Ampang, Selangor

Saturday, September 1, 2012

UIA Kuantan, Saya Datang! ^__^

Assalamualaikum w.b.t

Jam menunjukkan pukul 1.20am, 2 SEPTEMBER 2012,
1 hari lebih je lagi sebelum berangkat ke Kuantan,
Malam ni malam kedua terakhir untukku bermalam di rumah, T.T
Malam esok pula malam terakhir untukku bermalam di rumah.

Perasaan?
Terang bersuluh lagi nyata, sangat BERAT HATI, tapi pada masa yang sama EXCITED,
hmm, bercampur-baur.

KUANTAN



Terletak di Pahang, di pantai timur Malaysia


*teluk cempedak

*masjid di kuantan

Tempat menarik?

>Pusat beli-belah 
• Kuantan Berjaya Megamall
• East Coast Mall
• Kuantan Parade
• Giant Kuantan
• Tunas Manja, Indera Mahkota
• Cowboy, Kuantan
>Pasar Malam
• Bandar (Jalan Gambut) – setiap Sabtu
• Indera Mahkota 1 – setiap Jumaat
• Hari Selasa ada jugak rasanya tapi tak pasti kat mana, tak pernah pergi. IM2 rasanya.
*lain-lain pasar malam tak ada info
>Makan & Minum
• Tanjung Lumpur
• Bukit Sekilau (Murtabak Mengkasar)
• Medan Selera Jungle, Indera Mahkota
>Siar-siar
• Espalanade Kuantan
• Pantai Cherating
• Pantai Balok
• Taman Gelora
• Tanjung Api
• Bukit Bay Route
>Landmark
• Masjid Sultan Ahmad 1 (Masjid Negeri)
• Stadium Darul Makmur
• Terminal Bas Makmur
• Kompleks Sukan Pahang (Sukpa)
• Wisma Belia, Indera Mahkota
>Bandar Terdekat
• Pekan (Bandar Diraja)
• Kemaman
• Kuala Terengganu
• Dungun
• Besut

sumber: Atyka Jafni..heheh

Kini saya sedang mentally and physically prepared sebelum berangkat ke dunia baru. Negeri baru. Suasana baru. Dan yang paling penting, dunia bidang perubatan yang sememangnya busy-musy dan scary-mary seperti yang digambarkan oleh senior-senior...hmm...Doakan saya yep!

Bidang perubatan

Pada hari raya ini lazimnya makcik-pakcik dan sahabat-handai serta sanak-saudara akan bertanya:

"Belajar di mana? Kos apa?"

Saya pun menjawab dengan senyuman manusia,

"UIA, Medic..."

Respons lazim mereka,

"Seronoknya dapat belajar perubatan.."

Saya hanya tersenyum sambil berdoa dalam hati,

"Aminnn...moga-moga makbul doa mereka. Semoga saya enjoy, bergembira, dan berseronok mempelajari dan menceburi bidang ini."

Yelah, belajar ilmu Allah kan, mestilah rasa excited. Cuma jihadnya perlu lebih sedikit la. Jihad masa. Jihad perasaan. Dan bermacam-macam lagi.

Menurut senior-senior, kos medic menggunakan sistem blok, di mana setiap blok adalah selama kira-kira 3 bulan. Dan dalam setahun terdapat 4 blok. Dan antara setiap blok terdapat cuti selama seminggu. SEMINGGU ye kawan-kawan. Sekejapnyaaa T.T Hmm...Takpe, jihad lillahi ta'ala insyaAllah.

Nanti bila dah jadi doktor lagi payah nak dapat cuti. Kadang-kadang waktu hari raya pun belum tentu dapat cuti. Takpe Aimi, jihad ni Aimi.....

Memandangkan kami pelajar perubatan sudahpun menggunakan duit kira-kira sebanyak rm200,000. Dan di mana duit tersebut datangnya dari titik peluh rakyat jelata, termasuklah ibu bapa kami, jadi pengorbanan kami mestilah besar sedikit, kan? 

Persiapan ke UIA Kuantan

Persiapan? Hehe...Perempuan biasalah...Kalau boleh rasa macam nak bawa barang serumah, termasuklah periuk, dapur gas, mesin basuh, kih3...Tupun rasa macam tak cukup lagi..Hari Selasa nanti memang pengsan la mengangkat barang..huhu...

Berangkat ke dunia baru

Kalau dulu sejak tadika sehinggalah asasi, belajar di sekitar Selangor je, kini dah berangkat ke Pahang Darul Makmur. Jauh perjalanan, luas pandangan, insyaAllah, Allumma amin^^.

Walaupun rasa agak sedih meninggalkan negeri Selangor tersayang, tapi banyak juga manfaatnya belajar di negeri orang ni. Boleh explore negeri orang, kan? Takdelah terperuk di negeri sendiri je. Balik-balik, tengok JJ Wangsa Maju, Wangsa Walk, Mid Valley, KLCC, TS, dan lain-lain. Tak berapa nak berkembang. Sekurang-kurangnya, apabila belajar di negeri orang ni, dapat la mengenal Tunas Manja (kedai runcit je pun.hehe), Berjaya Megamall dan lain-lain.

Homesick? Hmm, itu memang tak dapat nak dinafikan la. Tapi alhamdulillah Kuantan-KL takdelah jauh mana. 3 jam kalau naik bas, dan 2 jam setengah kalau nak kereta. Kalau bawa kereta laju-laju tapi takdelah macam nak terbang, 2 jam pun boleh sampai, insyaAllah.



"....dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Albaqarah:216)



Teringat pula, dulu, sewaktu tak dapat tawaran belajar di luar negara, betapa luluhnya hati ini (ewahh). Tapi Allah maha hikmah. Maha Bijaksana. Bayangkan, belajar di Kuantan yang 2 jam lebih je dari KL pun rasa berat hati sangat-sangat, inikan pula belajar di luar negara? Di mana terpaksa menaiki kapal terbamg untuk pulang ke tanah air. huhu.

Hmm, rasa macam nak bawa kereta, tapi tak boleh, huhu...3rd year nanti baru boleh bawa kereta. Hmm, takpelah, kaki ini haruslah digunakan dengan semaksimum mungkin..:))

Excited

Tadi blogwalking, hehe. Rasa excited dan bersemangat pula melihat gambar-gambar pemandangan di sekitar UIA Kuantan. Dan menurut senior-senior, terdapat banyak society yang aktif di UIAK...Dann, yang paling penting...terdapat banyak taman syurga (majlis ilmu juga) ^__^

Harapnya nanti di UIAK bukan sahaja dapat dunia, tapi dapat akhirat jugak^^. Allahumma amiin. Sebab nanti di akhirat kalau takde bekalan, kan haru tu? Tapi bukanlah bermakna duduk bertafakur di sejadah sehingga ponteng kelas. Dunia untuk akhirat. Dunia jambatan akhirat. Dunia tempat bercucuk tanam, dan hasil tuaiannya di akhirat kelak, insyaAllah.

Dah lama tak berbulatan gembira, rasa rindu pula, huhu. Nanti insyaAllah dapat naqibah baru (^.~)

p/s=Rasa macam nak balik rumah je minggu pertama selepas TAWE nanti..Nak sambut hari lahir di rumah...:'( Tapi tengoklah dulu keadaan. Moga Allah permudahkan.

Wallahu'alam

N.A.L.H
2 September 2012, 2.01am, Ahad,
Ampang, Selangor


kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~