There was an error in this gadget

Sunday, December 18, 2011

kapal layar


assalamualaikum w.b.t

tadi bolg walking, tertarik pula dengan kata2 dari blog ustazah fatimah syarha.

seringkali kita terdengar orang kata,

“Dia dah tak ada…”
Habis usia, seolah-olah habislah kehidupan. Hakikatnya, kematian bukanlah penghabisan hidup manusia. Manusia perlu melalui sekurang-kurangnya tujuh fasa kehidupan (fasa alam roh,alam dunia,fasa barzakh, fasa dibangkitkan,fasa alam mahsyar, fasa dihisab,fasa syurga atau neraka) .Syurga atau neraka, itulah destinasinya.
Sama-sama muhasabah amalan hari ini. Adakah dipersiapkan untuk fasa alam dunia semata-mata atau turut merangkumi persiapan untuk fasa-fasa lebih getir seterusnya? Ya Allah, bantulah kami beringat selalu.

teringat kata2 seorang ustaz. hidup kita ni ibarat musafir. kita menaiki kapal layar dan kapal tersebut singgah di sebuah pulau. pulau tersebut memang saaangat indah, mempesona. lalu kita leka di pulau tersebut. kita leka menikmati nikmat yang sementara. kita sibuk memikirkan hidup yang sementara di pulau itu. kita terlupa bahawa matlamat sebenar persinggahan kita di pulau itu ialah untuk mengutip dan menimba sebanyak yang mungkin bekalan untuk kita meneruskan perjalanan kita ke destinasi seterusnya. pulau apakah itu?
ya, pulau itu ialah DUNIA. yang bersifat sementara. yang sudah terlalu tua.

sedang kita leka, tiba-tiba kapal layar tersebut memanggil kita semula. memanggil kita untuk meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya. kita panik. kita resah. kita menyesal. lalu kita meminta 'delay' dari nakhoda kapal. namun ini bukanlah sebarang nakhoda yang kita boleh memujuk rayu. dia ialah MALAIKAT IZRAIL. PENCABUT NYAWA.

muhasabah buat pembaca semua dan penulis sendiri.
wallahu alam~

Wednesday, December 14, 2011

ISLAM BUKAN MACAM MAKAN KAT TUTTI FRUITY

Di petang yang hening dan angin sepoi-sepoi ni (cewahh..)..Aku teringin pula nak berceloteh..


Assalamualaikum w.b.t

Di akhir zaman ni, ramai umat islam dah mula menyedari dan mengamalkan islam.
Yang mengamalkan islam SEBENAR-BENARNYA tu, alhamdulillah la.
Tapi masalahnya ramai yang mengamalakan ISLAM ROJAK a.k.a ISLAM SEKULAR a.k.a ISLAM TUTTI FRUITY.



Pernah pergi tutti fruity tak? Bagi yang tak pernah, cer google step-step ketika mengambil aiskrim tu. Tak pun, baca je step-step yang aku senaraikan di bawah ini.

1) Ambil bekas aiskrim.
2) Pastu korang ambillah berapa banyak ais krim yang korang nak. (tapi pastikan duit ada at least rm20 la)
3) Pastu bawak pi kaunter, pilih la mana-mana bahan tambahan. kacang ke, m&m ke, marshmallow ke, apa-apa la kan. pastu timbang dan bayar.

Aku perhatikan umat islam sekarang ramai yang menganggap islam ni seperti step yang ketiga tu. islam CAMPUR ADUK. Suka hati je. Rasa macam sistem ni sesuai dan tak ketinggalan zaman, baru nak amik sistem tu. Kalau rasa tak sesuai, tak payah ambil. sebaliknya cedok la pula sistem dari luar.

Contoh, sistem pemakaian

Ramai yang dah bertudung sekarang ni. Alhamdulillah. Ada pula yang kreatif dan inovatif, terfikir,

"Tudung tiga segi nampak macam kuno la. So ambil la kain rambu2 tu, lilit punya lilit, sampai dah jadi macam singa pun ada."

Ye, islam memang murunah, fleksibel, so takpelah kalau nak berfesyen sekalipun tapi jangan TABARRUJ.

"Hey, kitorang dah tutup aurat ok...kan tak nampak rambut"

Ye, memang tak nampak rambut. Tapi telinga tu bukan aurat ke? Leher? Buah dada (maaf cakap)?

Kain pulak berkelip-kelip. lelaki tengok pun berkelip-kelip. Pastu bila kena kacau,

"Eee, gatal betul la mamat tu, eeew"-dengan nada yang gedix

Pastu ada yang lebih kreatif, terfikir lagi,

"Pakai seluar ni nampak kaki besar la, baik pakai seluar getah a.k.a seluar nangka a.k.a legging, baru nampak kurus."

Itu contoh yang pertama. terlalu banyak lagi contoh-contoh lain. Antaranya

2)  Jubah "muslimah". Tapi kainnya licin, nipis sehingga nampak susuk tubuh. Tak salah nak pakai jubah, tapi pakailah jubah yang kainnya tebal. Dan pakailah kain atau seluar di dalamnya.

3)  Bab munakahat ambil islam, tapi bab politik tak mau ambil islam.

4)  Bertudung labuh dan berjubah longgar. Tapi tabarruj. Make-up yang melampau. Pastu tangkap gambar banyak-banyak dengan pose pelik-pelik, dan upload dalam Facebook.

5)  Menyalahgunakan kalimah "alhamdulillah". contoh:

"Alhamdulillah. selamat ulangbulan ke-7 sayangg. Moga allah merahmati hubungan kita"

Hubungan apakah itu? Kalau dah nikah takpe juga, tapi baru je COUPLE tanpa ikatan yang sah. Dah isytihar satu dunia. Pastu mohon pula Allah merahmati hubungan yang dah sah-sah haram tu.

6) Berbaju kurung tapi tak pakai kain dalam. Biar semua orang tengok bayang-bayang kaki hang. Biar lelaki tahu, betapa cantiknya kaki hang.

Islam adalah cara hidup Islam juga bukannya kita boleh sesuka hati nak pilih mana sistem yang kita nak. Islam itu perlu kita ambil secara menyeluruh.:)) Kalau kita ikut Islam, insyaAllah hidup akan bahagia dan selamat. ingat, Allah tidak akan membebankan hamba-Nya dengan sesuatu yang tak mahu dipikul hamba-Nya (surah al-Baqarah). Dia juga tahu apa yang terbaik untuk kita (surah al-baqarah), sebab Dia yang cipta kita.

Em,contoh: kalau kita beli kereta Proton, pihak kilang akan beri kita manual kereta. Tapi kita degil. Kita nak guna manual kereta Mini Cooper. Kan haru jadinya? Samalah juga dengan Islam. Allah cipta kita. Allah turunkan Al-Quran untuk kita. Rasulullah tinggalkan hadis untuk kita. Khas sebagai panduan kita.

Akhir kata, ikutlah Islam secara menyeluruh, insyaAllah hidup kita akan selamat:))


wallahualam~

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~