There was an error in this gadget

Wednesday, August 29, 2012

Konvoi Raya!!

Assalamualaikum w.b.t

Konvoi Raya!!!

#Sebelum bulan Ramadhan

Ya, sebenarnya sebelum bulan ramadhan lagi kami dah plan semua ni. hehe. Nampak tak ke'excited'annya di situ? hehe....Sebenarnya excited nak jumpa kawan-kawan, cikgu-cikgu, dan melawat rumah-rumah orang sambil mencuci mata. hehe. Lillahi ta'ala insyaAllah. Kalau ziarah-menziarahi dapat pahala kan? Eratkan silaturrahim pun dapat pahala kan? I.allah^^

Setelah men'tag-tag' kawan di facebook dan melalui perbincangan yang agak panjang dan rumit (hiperbola je=P), kami bersepakat untuk mengadakan KONVOI RAYA pada hari Sabtu, bersamaan 7 Syawal, 25 Ogos...

Pada petang sebelum konvoi raya, ramai pula yang confirm dapat join, menambahkan rasa excited dalam diri. The more, the merrier kan? Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Walaupun agak sedih sebab Mia dan Atera tak dapt join. Dan Aminiril pula beraya di perantauan. hmm..Takpe lah, next time pastikan korang join, ok?=)

Setelah tolak, campur, darab, bahagi, bilangan peserta konvoi ialah 13 orang termasuk adik Hidayah; iaitu saya, min, syima, wendy, azlin, lia, hidayah, faeza, Ada (adik Hidayah), zizah & azyan (adik azlin), qayyum dan mirul...

#Pada hari kejadian

Rumah saya-->Azlin-->Yasmin-->Syima-->Pn Ru-->Lia-->Faeza-->Cikgu Fauzi

Total: 8 buah rumah! berbanding 10 buah rumah pada dua tahun lepas..

Di setiap rumah, aktiviti kanak-kanak riang ialah: makan-makan, borak-borak, dan tangkap gambar^^. Sewaktu nak bergerak dari rumah ke rumah, terdapat tiga buah kereta; Perdana, Wira, dan Peugeot, sehingga kitaorang pun pening nak naik kereta mana satu, hehe. Alhamdulillah^^ Manakala Mirul dan Qayyum dengan kereta Kancil diorang..

Mengimbas kembali zaman muda-mudi dahulu, di mana kami berkonvoi tanpa kereta, huhu...Berpimpinan tangan sambil berlari meredah hujan, muka berminyak-minyak sebab keletihan, dan Carrefour Wangsa Maju menjadi stesen transit kami yang sangat keletihan..Hehe! Kenangan, kenangan, kenangan^^

Makan, makan, makan, dan makan..Alhamdulillah murah rezeki kitaorang pada hari itu...

Kami bertukar-tukar cerita..Cepat je masa berlalu...Ada yang dah nak grad, ada yang nak bertunang (opss), ada yang dah praktikal, ada yang makin tembam, ada yang makin bergaya (wendy la tuuu), ada yang pernah pergi tahfiz, dan bermacam-macam lagi..heheh....cepat je masa berlalu kann? Rasa macam baru semalam je kita menjadi kanak-kanak ribena di SMK Lembah Keramat...Sekolah yang penuh berjasa, penuh kenangan (ewahh), dan sekiranya mahu diceritakan tentang sekolah mungkin memerlukan lembaran post yang baru...Tapi, pendek kata, saya sayaaaang SMK Lembah Keramat! :)

Apabila ada kanak-kanak kecil yang join rombongan kami ni, ada cikgu yang bertanya, "Eh, anak siapa ni???"..haha....Cikgu, kitaorang single-mingle lagi laa..Yang nak bertunang ada lah (opss)...Dan kalau cikgu nak carikan calon untuk saya pun bolehh (eh?)..hehe, dah gatal dah ni:p

Lia masakkan kitaorang kek red velvet..Sedapp! Dah boleh kahwin dah ni:D  Meskipun beliau kepenatan baru balik dari Kelate, beliau masak juga untuk kitaorang..huhuh..Terharu ni :')


*di rumah lia

Di rumah cikgu Fauzi, kitaorang makan nasi...Rupa-rupanya cikgu ada kenduri aqiqah untuk cucunya...Oh, bercakap tentang cucunya, ya Allah, comel sangaaaatt cucu cikgu! Kitaorang lawat cucu cikgu yang sedang tidur di bilik..Saya yang kegeraman memegang pipinya..Lembut dan gebu! Hehe...Tiba-tiba cucu cikgu mengeliat..Comel sangaaat dia mengeliat! hehe....Tahniah cikgu...Dah jadi atuk...



*di rumah cikgu Fauzi...kredit to Qayyum yang tangkap gambar..

Mengimbas kembali zaman persekolahan dulu, Cikgu Fauzi ni ajar kitaorang subjek Sejarah sewaktu tingkatan 4 & 5..Cikgu suka sangaaat tanya soalan! Panik kitaorang..huhu...Muka pun pucat...Antara soalan popular sebelum cikgu mula mengajar, "Kita belajar topik apa ya hari ni?"...Jadi kami memang perlu baca sebelum masuk kelas, kalau takkkk, hmmm......Tapi alhamdulillah, saya dapat A+ dalam subjek Sejarah^^ Cikgu ajar besttt!

Photo: Ini cikgu sejarah ktorg.. Mfi Fauzi.. Jasamu dkenang cikgu!
P/s=gambr candid sewaktu beraye di rumah cikgu
*Inilah cikgu Fauzi...credit to Aimi yang tangkap gambar..

Hehe..yang agak sukar dilupakan ialah..Sewaktu di rumah cikgu, saya memberi isyarat mata kepada Yasmin, sebagai tanda untuk beransur pulang memandangkan hari sudah lewat petang..Yasmin membalas isyarat mataku..

"Cehh, diorang ni main isyarat mata je, terus Yasmin faham.."

Serentak kami ketawa...hehe..Mana taknya, sudah lebih 10 tahun kami berkawan..Sejak sekolah agama darjah 3 (9 tahun), jadi memang sudah ada chemistry antara kami(Cewahh).....Sangat rapat...Malah ada orang yang ingatkan kami adik-beradik....hehe..Aku sayang ko minnn!! Begitu juga dengan yang lain^^

Sekian ini sahaja laporann dari saya,,hehe....Pendek kata, seronok sangat dapat berjumpa korang..hehe...Ukhuwah Fillah, i.a :D

p/s=Aura UIA Kuantan semakin terasa! huhu.

Wallahualam

N.A.L.H
30 0GOS 2012, 11.50 am, Khamis,Ampang, Selangor

Monday, August 27, 2012

Buat muslimah: Kelebihan berstokin.

Assalamualaikum w.b.t

Sudah lama saya tidak menulis dan meng'update' nukilan hamba Allah ini, huhu. Sebenarnya terdapat banyak yang hendak dikongsikan, tetapi post-post yang saya tulis tergendala separuh jalan kerana ketandusan mood. Hmm. Alhamdulillah hari ini Allah hadiahkan saya mood dan ilham untuk menulis ^___^.

______________

Okey, fokus on the topic. Kenapa muslimah perlu berstokin? Ada yang mengatakan stokin ini perlu dipakai sewaktu dalam pantang sahaja, atau sewaktu demam. Hmm..
Jom baca (^.~)

1) Supaya Allah sayang, kerana kita sudahpun menunaikan apa yang diperintahkan oleh-Nya. Kaki itu aurat, sayangku! :)


 "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur:31)


Bahawa Asma’ bint Abi Bakr (kakaknya) datang bertemu Nabi s.a.w. dalam keadaan pakaiannya nipis sehingga nampak kulit badannya, lalu Nabi s.a.w. pun berpaling daripadanya dan bersabda: “Wahai Asma’, seorang perempuan yang telah sampai haidh (baligh) tidak boleh dilihat (hendaklah bertutup) pada badannya melainkan ini dan ini” (sambil baginda menunjukkan ke arah wajah dan kedua pergelangan tangannya). (Riwayat Abu-Dawud



2) Memelihara diri daripada fitnah.

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab:59)

“Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.” (Riwayat Bazzar dan At-Tirmizi)

Terdapat seorang lecturer menceritakan kepada saya: Terdapat seorang pelajar lelaki yang tidak khusyuk solatnya lantaran asyik teringat-ingat dan terbayang-bayang tumit kaki classmate perempuannya. Ha, lihat? Tumit kaki pun boleh menyebabkan si adam tak khusyuk solat. Apa yang kita nak jawab di akhirat nanti sekiranya kitalah yang menjadi penyebab mereka tak khusyuk solat? Hmm...Justeru, jom berstokin!^^

Indah kan Islam? Islam mengangkat darjat wanita. Memelihara maruah wanita. Kerana wanita ini tersangat mahal dan tidak terkira nilainya. Oleh itu, peliharalah maruah kita, aurat kita, aib kita ^^.  Setiap apa yang Allah perintahkan pasti ada sebabnya, kan sayangku? :D


3) Oleh sebab kita sudahpun menutup aurat dengan sempurna, pabila masuk waktu azan, tak kiralah di mana-mana sahaja, sama ada di shopping complex, universiti, dan sebagaiknya, kita boleh terus solat. Senanggg. Lihat, indahnya Islam kan?


4) Dapat memelihara kulit kaki dari sinaran mentari yang memancar.  Ha, tak perlu buat rawatan kulit kaki. Tak payah nak berhabis duit beli krim-krim bagai. Cuma pakai stokin je. InsyaAllah kulit kaki terpelihara, sentiasa halus:)


5) Sandal atau kasut atau apa-apa yang sewaktu dengannya tahan lebih lama. Ini serius. Hehe. Kasut dan sandal saya tahan lama, kadangkala lebih 2 tahun, alhamdulillah. Sekiranya tidak memakai stokin, peluh-peluh yang dikeluarkan oleh kaki akan mempercepatkan proses penuaan kasut anda, hehe. Betul! Tak percaya? Cubalah=p


______


Kesimpulannya...

1) Segala dan setiap sesuatu yang Allah perintahkan pasti ada hikmahnya. Dann,

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..” (2:286)

2) Segala-galanya perlu dilakukan dan diniatkan semata-mata kerana Allah. Lillahita'ala. Bukan sebab 'bakal imam', dan bukan juga sebab kawan-kawan kita juga pakai. Tapi semata-mata KERANA ALLAH

3) Amalan yang dilakukan selama 4o hari akan menjadi kebiasaan. Jom, istiqamah berstokin, sehinggalah pada suatu masa, kita akan rasa pelik sekiranya keluar rumah tanpa stokin yang membaluti kaki.

4) JOM BELI DAN PAKAI STOKIN!!!! ^____^

*nak pakai gini pun bolehh

Wallahualam

N.A.L.H
28 Ogos 2012, Selasa, 12.50am
Ampang, Selangor

Wednesday, August 22, 2012

Cukuplah Allah bagiku

Situasi 1
"Timah, untunglah kau...Suami kerja kerajaan...Nanti esok-esok kalau suami kau meninggal, dapat kau duit pencen...Terjamin hidup...Lainlah aku ni, suami kerja swasta..Tak menentu hidup..."ujar Limah.

Situasi 2

"Ali, tak nak ikut aku pergi Dewan Murni? Ada ceramah agama. Ustaz Helmi dijemput beri ceramah malam ni."

"Err..tak nak lah..Exam ada lagi seminggu lebih je ni..Kalau aku pergi, bila aku nak study? Silap-silap hari bulan fail pulak aku! Ish, tak maulah!"

Situasi 3

"Kau nak kahwin Muhsin? Ish, baru je kerja dah nak kahwin. Tunggulah ekonomi stabil dulu. Kang nak bagi anak bini makan apa? Makan batu?"

Situasi 4

"Aku ingat dah tak mau lah join persatuan-persatuan ni. Terutama Badan Dakwah. Banyak kerja! Asyik meeting je. Habis pelajaran aku macam mana?"

Para pembaca yang saya sayangi kerana Allah,

Hati yang sentiasa diseliputi rasa bimbang, tak berkeyakinan, dan resah. Senantiasa berfikir dan berfikir, "jika bukan macam ni, apa akan jadi?", "jika begini pula, apa yang akan jadi?"

Sedangkan di mana kita letakkan Allah dalam hidup kita?

 
"Iaitu orang-orang yang mentaati perintah Allah dan RasulNya; supaya keluar untuk berperang".  "Setelah mereka mendapat luka (dalam peperangan Uhud)". "Bagi orang-orang yang berbuat kebaikan di antara mereka".  "Dan yang bertakwa tersedia pahala yang besar".
"Orang-orang (yang mentaati Allah dan Rasul) kepada mereka ada yang mengatakan, sesungguhnya manusia telah menghimpun pasukan untuk menyerang kamu, kerana itu takutlah kepada mereka. Maka ucapan itu menambahkan keimanan mereka". Yakni orang-orang yang taat kepada Allah dan Rasulnya, apabila mereka diancam dan ditakut-takutkan dengan bilangan musuh yang ramai yang akan menyerang mereka, akan tetapi mereka tidak gentar bahkan makin bertambah keimanan mereka.

"Dan mereka menjawab cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung". (3:172-173)

 
"Wahai Nabi Muhammad! Cukuplah Allah menjadi pelindung bagimu dan orang-orang mukmin yang mengikutimu."(8:64)

"....Maka katakanlah (Muhammad), cukuplah Allah bagiku; tiada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy (singgahsana) yang agung" (9:129)

"....Maka Allah adalah Penjaga yang terbaik dan Dia Maha Penyayang di antara para penyayang"(12:64)

"Dan janganlah sesekali engkau berkata terhadap sesuatu, "Aku pasti akan melakukan itu esok pagi,"
"Kecuali (dengan mengatakan),"Insya-Allah"......"(18:23-24)
 
 
 
Kuiz Biologi

Saya teringat pula sewaktu saya berada di CFS UIA PJ dulu. Malam itu saya menyiapkan kerja persatuan universiti sehingga larut malam, sedangkan keesokan harinya saya mempunyai kuiz Biologi. Apabila pulang ke bilik, saya sudah keletihan dan tiada mood untuk ber'biologi'.
 
Keesokan harinya, selepas subuh saya berasa sangat segar-bugar, lalu saya mengulangkaji pelajaran pada pagi itu sebelum pergi menjawab kuiz yang diadakan pada pagi itu juga. Subhanallah. Allah Maha Kaya. Allah Maha Besar. Topik yang saya baca pada pagi itu masuk dalam kuiz Biologi dan saya memperoleh markah yang agak tinggi (^.~)
 
Di sini saya bukanlah mahu riak,ujuk, takbur, atau seangkatan dengannya kerana saya tahu saya tak layak pun untuk berperasaan sebegitu. Semuanya datang dari Allah. Allah yang beri. Sweet kan Allah?
"Jagalah Allah, nescaya Dia akan menjagamu"
 
Sharing Moment oleh seorang doktor.
(telah diubahsuai sedikit dari segi fakta nombor sebab saya sendiri pun dah tak ingat. hee)
 
Sewaktu saya berada di tahun (tak ingat tahun berapa. hee) dulu, saya berazam untuk mengurangkan segala aktiviti kokurikulum, dan ingin fokus pada pelajaran.

Pada suatu hari saya menghadapi ujian klinikal. Saya diberi seorang patient yang sedang hamil untuk di'clerk'kan, dan kemudiannya saya bakal diuji oleh examiner.
 
Tiba-tiba datang pula suami patient tersebut yang berborak dengannya dengan masa yang agak lama, sehingga memakan tempoh masa yang diberi kepada saya untuk 'clerk' patient tersebut.
 
Setelah mereka selesai berborak,
 
"Makcik, dah berapa bulan ye mengandung?"

"Emm, enam."
 
"Anak ke berapa ye?"
 
"ke-3"
 
"Ada gugur tak sebelum ni?"

"Tak"
 
Tidak lama kemudian datanglah examiner saya. Saya pun membentangkan apa yang telah saya 'clerk'kan. Tiba-tiba examiner saya agak marah dan bertanya,

"Betul ke 6 bulan dan tak pernah gugur?"

"Ye"
 
"Cuba tanya dia sekarang. Berapa bulan usia kandungan dan pernah gugur tak?"
 
Setelah saya bertanya makcik tersebut, ternyata dia sedang mengandung 7 bulan dan pernah keguguran. Dan itulah merupakan faktor kegagalan saya pada tahun itu. Selepas examiner saya pergi, saya terus bertanya dan memarahi patient tersebut. Alasan patient itu, "Makcik lupalah.."
 
 
Kesimpulannya...
 
-Sentiasa letakkan Allah sebagai nombor satu dalam hidup.
 
-Segala-galanya datang dari Allah. Allah yang beri. Jadi kalau kita bersengkang mata untuk mengulangkaji pelajaran sehingga menjadi panda pun, tetapi sekiranya kita tidak menjaga hak Allah, dan Allah tak izinkan kita berjaya, kejayaan itu takkan datang pun. Kun fayakun.
 
-Tapi janganlah tak usaha langsung dan berserah kepada Allah sahaja. Tidak mahu bekerja, tetapi saban hari berdoa kepada Allah agar dikurniakan rumah banglo, kan dah tak betul tu? Prinsip tawakal ialah berusaha terlebih dahulu.
 
Wallahualam~

N.A.L.H
23 Ogos 2012, Khamis, 12.55am
Ampang, Selangor.

 

Wednesday, August 15, 2012

Cerpen: Aku "Dr Jekyll and Mr Hyde" Moden.

Pengenalan:
Dr Jekyll merupakan seorang doktor kehormat.
Manakala Mr Hyde merupakan seorang lelaki yang sangat kasar, ganas, dan pembunuh.
Dr Jekyll dan Mr Hyde merupakan orang yang sama.



___________________

"Sebelum kita akhiri halaqah kita, akak nak pesan...Ingat ye adik-adik, ikhtilat kena jaga..Berhubung untuk perkara yang perlu sahaja ye.."pesanku kepada adik-adik usrahku.

Titt..Titt..(menandakan SMS masuk)

"Munawarrah..dah masuk waktu asar..solat awal waktu ye..ana tak sanggup nti kena bakar di akhirat nanti...kita masuk syurga sama-sama ye sayang...Ukhuwwah fillah~"

Aku tersengih-sengih membaca mesej tersebut. Laju sahaja tanganku menaip-naip bagi membalas mesej tersebut..

"Yalah Pak Din...timo kasih atas peringatan...Nak masuk syurga sama-sama juga. Sayang nta.."

____________________

Aku Munawarrah, gadis biasa. Berkulit sawo matang, berlesung pipit di sebelah kiri. Diberi mandat oleh Allah melalui bekas naqibahku untuk menjadi naqibah kepada 5 orang anak usrahku. Tudung akel bidang 60 sentiasa menjadi peneman setiaku apabila keluar ke mana-mana sahaja.

Aku agak popular di kampus (perasan je) memandangkan diriku yang sangat aktif bepersatuan di UKM, terutamanya dalam bidang dakwah. Ramai sahabat terutama juniorku yang sering meminta nasihat daripadaku. Lidahku hebat bertutur, menasihati, berdakwah. Jari-jemariku sangat aktif menari-nari di papan kunci laptop, bagi berdakwah di mata pena.

Tapi...........

Aku sayangkan 'Pak Din'ku, atau nama penuhnya Muizzudin. Ohhh,  jangan salah faham! Kami bukanlah couple! Pak Din merupakan bakal suamiku, insyaAllah. Dia sudah berjanji untuk mengahwiniku selepas 'graduate' nanti. SMS? Call? Semuanya kami lakukan kerana Allah, insyaAllah. Atas nama ukhuwwah fillah, kami sering berbalas-balas tazkirah. Jadi kami berhubung kerana Allah tauu, tolong jangan salah faham!

Aku juga..........

Apabila keluar dari persekitaran halaqah, diriku berubah 360 darjah. Masa-masa banyak dihabiskan dengan menonton filem-filem yang tidak sepatutnya... bergosip tentang lelaki....meng'usha' gambar-gambar lelaki di alam maya....

"Ikhtilat itu hukumnya harus di era modenisasi ini..Tapi ini bukanlah bermakna hukum tersebut boleh disalahguna atau disalahertikan..Ya, berhubungan antara hawa dan adam itu kadangkala perlu sekiranya melibatkan pelajaran, persatuan, dan sebagainya. Bergurau itu pun kadangkala perlu. Takkanlah terlalu serius sehingga keluar dari bilik meeting pun dengan dahi berkerut-kerut? Jaga ikhtilat.. Jaga adab..Jaga suara. Sekiranya terdapat kaum sejantina yang boleh dijadikan rujukan, mengapa kita perlu merujuk kepada yang berlainan jantina? Lebih baik mesej islamik itu dihantar kepada kaum sejantina kan?"

___________________

Terdapat program tamrin pada hujung minggu tersebut. Aku selaku naqibah menguruskan program tersebut. Petang itu sebelum berbuka puasa kami mentadabbur AlQuran. Terdapat sebaris kalimah Allah yang sangat menyentuh qalbuku..Diriku terasa terpukul.

Allah mengutuk perbuatan mereka dan sifat lemah yang ada pada mereka Firman Allah dalam surah as Saf ayat 1, bermaksud: “wahai orang yang beriman ! kenapa kamu kata apa yang kamu tidak lakukan?, besar kemurkaan Allah terhadap kamu, kerana kamu kata apa yang kamu tidak lakukan.”

Tidak tahu mengapa, tiba-tiba diriku disapa suara halus yang menyedarkan diri ini mengenai keadaan diriku.
Malam itu sebelum tidur kumuhasabah diriku.
Siapa aku?
Ya, sememangnya nama aku Munawarrah Binti Abdul Halim. Berlagak sebagai Dr Jekyll ketika berada dalam persatuan dan halaqah. Tetapi apabila keluar dari persekitaran tersebut, aku berubah menjadi Mr Hyde. Aku punya dua dimensi yang berbeza. Dua personaliti yang berbeza.
Arghhh...bencinya...Ingin ku bunuh Mr Hyde, agar yang tinggal dalam diriku Dr Jekyll cuma.

Terasa ingin menangis mengenangkan diri yang tidak istiqomah. Tidak bercakap serupa bikin..

Tiba-tiba..-mesej masuk-

"Munawarrah..dah tidur ke? Jangan lupa baca doa sebelum tidur..Semoga dapat merebut lailatulqadr, sayang...Malam ni, seperti biasa , siapa bangun dulu, dia kejut qiam ye"

Aku tersenyum seketika, tetapi kemudiannya terasa ingin menangis. Sudah gilakah aku? Kejap senyum, kejap menangis? Zahirnya aku normal, tetapi batinku tidak normal.

Lantas aku men'delete' mesej tersebut. "Pak Din, maaf..................."hatiku menangis.

Aku nekad. Ingin istiqamah dalam bidang dakwah dan beramal selaras dengan apa yang kudakwahkan.

Ukhuwwah Fillah? Mengapa harus kuungkapkan kata-kata sayang kepada lelaki ajnabi? Sedangkan terdapat ramai akhawat muslimat yang layak menerima ungkapan tersebut.

Hatiku memberontak. Ya, sisi Mr Hyde harus dihapuskan, meninggalkan Dr Jekyll sahaja dalam diri.

"Berkelakuan baik bukanlah hanya mengikut persekitaran..Sekiranya ramai yang bertudung litup, kita turut bertudung...Tetapi apabila dicampak dalam persekitaran yang agak sosial dan tidak menutup aurat, kita serta-merta berubah..Tudung entah ke mana, rambut pula diperangkan, nauzubillah. Kerana Allah itu ada di mana-mana sahaja. Allah itu Maha Melihat. Maha Mengetahui. Lantas, amal kebaikan kita perlulah istiqamah tanpa mengira tempat, masa, dan keadaan..."

________________________

Aku nekad.
Hubunganku dengan 'Pak Din'ku diputuskan. Meskipun sangat-sangat pahit, tetapi aku yakin, mujahidah itu pahit kerana syurga itu manis.
Aku cuba untuk istiqamah.
Bukanlah bermakna aku langsung tidak berhibur. Langsung tidak menonton filem. Tetapi filem-filemku ditapis. Hanya filem yang memberi manfaat kutonton, seperti Al-Fatih =)
Kegiatan meng'usha' gambar-gambar lelaki di alam maya kucuba hapuskan.
Moga aku terus istiqamah.amin.

________________________

"Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar"~takbir aldilfitri bergema.

Raya Aidilfitri kusambut dengan penuh erti. Bukanlah bermakna kumelantak makanan tak ingat dunia, dan bukanlah juga bermakna aku beraya sakan ke sana-sini.

Tetapi aidilfitri yang penuh makna, selaras dengan maknanya dalam bahasa melayu-'Hari kembali kepada fitrah'.

Diriku terasa nyaman setelah memutuskan hubungan dengan 'Pak Din'. Takut jadi andalusia? Ha...Aku yakin dengan janji Allah,

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia." Annur:24

______________________

Tiga tahun kemudian....Pada hari Raya ketiga. Cuba teka apa yang berlaku? Aku menerima pinangan dari salah seorang Ikhwan usrahku, Zabidi namanya. Sememangnya dari dulu aku sangat mengagumi peribadi beliau, kepetahan beliau dalam berdakwah. Setelah menunaikan solat istikharah dan meminta nasihat daripada mereka yang berpengalaman, kuterima pinangannya dengan penuh kesyukuran. Moga hasil pernikahan kami lahirnya mujahid dan mujahidah solehah.

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, dan Dia turunkan petir dan hujan. Kita tertanya-tanya di manakah matahari. Rupa-rupanya Allah hadiahkan kita pelangi"

______________________

Kesimpulannya..

-Teringat pesanan salah seorang sahabat: Berubahlah semata-mata kerana Allah. Dan amalan baik itu jangan bermusim, kerana Allah itu menghitung amalan kita tanpa mengira musim..
-Watch your talk.hehe.
-Mujahidah itu pahit kerana syurga itu manis~
-Sayonara Jahiliyah!
-Jom rebut lailatulqadr:)
-Selamat Hari Raya Aidilfitri ^_____^

Wallahualam

N.A.L.H
16 Ogos 2012, Khamis, 12.40am
Ampang, Selangor.

Tuesday, August 14, 2012

Gurindam pendek: "Kenapa perlu...."

Situasi 1

"Oh, sampai hati dia..Aku selalu temankan dia apabila dia memerlukan. Apabila dia tak faham pelajaran, aku tolong ajarkan. Tapi, sampai hati dia tak hargai aku? Em, mentang-mentanglah aku ni membosankan, tak banyak cakap, tak bermulut manis..Dah, putus kawan!"bentak hati Salimah

Situasi 2 

"Ya Allah...Mama ingatkan adik aku yang kemas rumah? Sedangkan pagi tadi sehinggalah tengahari, aku lah yang terbongkok-bongkok 'vacuum' dan mop lantai..Aku jugalah berpeluh-peluh membersihkan habuk di meja, kerusi, dan tingkap rumah..Sampai hati mama.."monolog hati Ajit. "Err, mama, sebenarnya Ajit yang kemas rumah bukannya adik"ujar Ajit kepada ibunya sambil tersengih-sengih bangga.

Situasi 3

Aini melangkah pulang ke bilik dengan perasaan yang sangat hiba, hinggakan kolam air mata terasa ingin tumpah pada saat itu juga. Program talk bertajuk 'Kita Hanya Hamba' yang dirancang olehnya bersama persatuan universiti tidak mendapat sambutan, dek kerana ramai pelajar lebih suka untuk membanjiri program forum 'Mencari Cinta'.."Sia-sia je aku bermeeting hampir setiap minggu! Baru ingat nak buat surprise untuk kawan-kawan aku, biar mereka lihat aku selaku Programme Manager(PM) yang sampaikan hadiah kepada speaker...Ishh...Tak boleh jadi ni..Balik ni, nak tulis status kat FB, beritahu mereka yang aku merupakan PM program ni"tekad Aini.

Situasi 4

"Aii, tak payah nak bajet alim sangat la, Ustaz!"ejek rakannya seraya ketawa berdekah-dekah. "Ustaz? Emm...mulai esok, tak mau dahlah pakai macam ni"monolog hati Azim sambil memerhatikan jubah yang dipakainya.


hati yang sakit jangan dibiarkan terus sakit.....

Sahabat yang saya sayangi kerana Allah,

^____________^

Kenapa perlu...

Rasanya kecewa tatkala tidak dihargai manusia...
Berduka dek kerana tidak diiktiraf manusia....
Rasanya hiba tatkala program yang dirancang berbulan-bulan lamanya tidak mendapat sambutan...
Rasanya sedih apabila digelar 'ustaz bajet alim' dek senantiasa memakai jubah dan kopiah...
Dan seribu macam perasaan lagi tatkala tidak nampak 'hebat' di mata manusia...

Sedangkan Allah itu maha Melihat, maha Mengetahui, maha Pemberi Rezeki, maha Agung..
Lantas, apa alasan kita untuk kecewa, hiba, sedih tatkala tidak nampak 'gah' di mata manusia?
Sedangkan Allah itu kan sebaik-baik penilai?

Saya juga..
Pernah mengalami situasi sebegini..
Ya, zaman gelap..
Tapi takkanlah selama-lamanya nak biarkan jadi sebegini?
Jom,
Gunakan lampu penyuluh (ilmu) untuk menerangi hidup kita..
Cuci hati kita yang barangkali diseliputi tompok-tompok hitam...
'Mantain' kebersihan hati kita dengan..
Majlis ilmu, sahabat yang baik, dan..
Merasakan diri ini hamba..
Agar diri tetap dalam 'Zaman Reinassance'

*tamparan hebat buat diri sendiri*

Wallahua'alam~

N.A.L.H
14 Ogos 2012, Selasa, 4.18pm,
Ampang, Selangor


Friday, August 10, 2012

Persediaan sebelum belajar dan bekerja di Medical Field

Assalamualaikum w.b.t

Para pembaca semua yang mungkin hanya bisa dibilang dengan jari sahaja, kaifa haalukum?

hehe, alhamdulillah, ana bikhair (walaupun takde orang tanya pun...huuu)..


Alhamdulillah, kita sudah pun melangkah ke malam yang ke-22 Ramadhan...cepat je kan masa berlalu...hmm......

Waktu kecik2 dulu excited betul nak raya, hehe, dan hampir setiap hari bulan Ramadhan jugak lah saya tanya mama,

"Berapa hari lagi nak raya?"

Jenuh jugak la setiap hari mama nak menjawab. Tapi mama dengan penuh kelembutan dan kasih sayang menjawab soalanku. heheh^^ Terfikir sama ada diri ini boleh memcontohi mama tak apabila menjadi seorang ibu kelak? hehehe. Jauhnyaa pandangan:P


_________________

Petang itu bertempat di Masjid UIA, seorang naqibah berbulatan gembira bersama adik-adik halaqahnya...

Naqibah: Em, sekarang ni...boleh tak setiap orang beritahu akak, kenapa kalian pilih jurusan kalian? Okey, mula dengan A, kenapa kamu pilih jurusan nursing?

A: Emm....untuk memenuhi fardhu kifayah...sebab kalau ada patient perempuan, boleh lah nurse perempuan tolong  jaga....

Naqibah: Em, okey...B pula, kenapa pilih jurusan medic?

B: Sebab nak tolong orang dan dapat saham akhirat.

Naqibah: C pula, kenapa pilih jurusan pergigian?

C: Pertamanya sebab pengurusan masa...Sebab dentist kebiasaannya mempunyai lebih banyak masa lapang berbanding doktor biasa, jadi banyak masa boleh diluangkan bersama keluarga...Dan biasanya juga doktor ini lebih dekat dengan masyarakat, jadi bidang ini boleh dijadikan sebagai platform untuk saya berdakwah dengan masyarakat.

Saya merenung wajah si C. Terdapat  sinar keikhlasan di matanya. Wah, saya pun mahu berdakwah melalui bidang pekerjaan saya jugak la *excited sehingga rasa nak menari-nari*..hehe (^.~)

Naqibah: Okey, betul tu. D pula, kenapa pilih jurusan nursing? Em, awak nak tukar farmasi kan?

D: Kenapa nursing? Sebab...memang dapat kos tu...

D nampak teragak-agak menjawab.huhu, saya faham apa perasaannya apabila mendapat apabila mendapat apa yang tidak kita sukai..lebih-lebih lagi jurusan! Sangat-sangat-sangat berkait rapat dengan masa depan kita!! Huhu...awak...saya doakan awak dapat tukar farmasi ye....ganbatte~

Naqibah: Okey, E pula, kenapa pilih medic?

E: Em, sebab saya mahu mengenal Allah dan dekatkan diri dengan Allah melalui apa yang dipelajari dalam jurusan medic. Dan saya sangat berminat untuk belajar dan bekerja.

Naqibah: Habis tu, kalau kos lain seperti biosains, takde belajar biologi jugak ke?

E: err...ya, memang tak dapat dinafikan...tapi saya sememangnya minat untuk bekerja sebagai doktor.

Naqibah: Akak tanya kalian bukannya apa, tapi akak nak kalian benar-benar jelas KENAPA kalian memilih jurusan masing-masing..Sebab medical field ni bukannya mudah, sangat-sangat banyak cabarannya..Jadi carilah satu sebab yang paling kukuh dan paling kuat KENAPA kalian pilih jurusan masing-masing.

________________________

Mutiara kata (1) kak Suhaina -Kelebihan Medical Field

Dan banyak juga faedahnya apabila memilih jurusan dalam medical field ni.  Semasa belajar ilmu Allah ni, kita akan dapat mengenal Allah dengan lebih dekat sehingga timbul rasa cinta kepada-Nya. Sekiranya hati kita benar-benar hidup, kita akan rasa tersentuh dan kadangkala boleh menangis mengenangkan betapa agungnya kuasa Allah.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering)-nya dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis hewan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan." (2:164) 

Pada semester terakhir saya di CFS PJ terdapat sharing moment bersama-sama Bro Firdaus, ex-student medic UIA..Salah satu kata-katanya yang susah untuk saya lupakan:

"Jadi doktor dan adik-beradiknya ni, apa yang kita cakap, mesti patient percaya. Kalau kita uli tepung dan katakan kepada patient bahawa tepung itu ialah ubat pun, patient akan percaya dan makan 'ubat' itu"

Lihat betapa besarnya pengaruh seorang doktor, nurse, ahli farmasi, ahli pemakanan dan seangkatan dengannya . Sebab itulah mereka perlu menggunakan sebaik-baiknya bidang pekerjaan sebagai platform dakwah.

 "Dan hendaklah ada satu golongan di kalangan kamu yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh berbuat makruf (kebaikan) dan melarang perbuatan mungkar (kejahatan). Mereka itulah orang yang mendapat kejayaan (kemenangan)."(3:104)

__________________________

Mutiara kata (2) kak Suhaina-Cabaran Medical Field

Seperti mana yang kita tahu, kerja di medical field ni sangat-sangat-sangat penat..Tak kiralah doktor ke, nurse ke, attendant ke, ha, semuanya penat..Sebab apa? Sebab manusia ni macam-macam penyakit..Kalau takde penyakit pun, mencari penyakit...Berlumba-lumba motor, lepas tu accident, hantar ke hospital...Kadang-kadang waktu tengah-tengah malam..Ha, memang sangat-sangat dugaan la...Tak cukup tidur itu ialah perkara biasa...Terpaksa makan laju-laju juga perkara biasa, dan kadangkala tak sempat nak makan pun..Tak dapat pulang beraya sebab ada shift juga perkara biasa....huhu...

Apabila bekerja nanti, di hospital atau di klinik, kita akan berhadapan dengan berbagai-bagai jenis manusia. Macam-macam ragam. Memang kita akan benar-benar teruji. Ada yang sangat-sangat degil, dan ada juga yang sangat baik.. Kadangkala patient tu sangat baik, tetapi ahli keluarganya pula kurang baik, cakap kasar, nak marah je...

Tapi kalau kita niat semata-mata kerana Allah, segala kepahitan ini akan terasa manis. Mengapa? Sebab kita tahu perit jerih kita di dunia ini akan dibayar di akhirat kelak..Subhanallah^^

“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan,”Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un.” Mereka itulah yang mendapatkan keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Rabbnya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk”. [al Baqarah/2:155-157]

__________________________

Mutiara kata (3) Kak Suhaina-Allah sebagai nombor 1!!

Letakkan Allah sebagai nombor 1 dalam setiap aspek kehidupan.

Apabila kita letakkan Allah sebagai nombor satu...
Segala-galanya terasa manis, macam orang sedang dilamun cinta, cewahh....Tapi sebenarnya memang sedang dilamun cinta pun, dilamun cinta dengan Allah^^

Cinta yang membuatkan kita sanggup berkorban apa sahaja..
Berkorban masa? Oh, takpe, sebab semua itu akan dibayar di akhirat kelak.
Berkorban perasaan? Oh, takpe, sebab sekiranya kita tabah, Allah akan bertambah sayang kepada kita..

Cinta yang membuahkan rasa takut. Takut untuk membuat kemungkaran.
Allah itu maha melihat..Jadi sekiranya kita nak curi ubat dari hospital secara haram pun, kita akan berfikir dua tiga kali. Mungkin manusia tak nampak, tapi Allah nampak :D
Segala pekerjaan akan dilakukan sebaik mungkin. Dengan seteliti-teliti yang mungkin!
Ha, kenapa? Sebab Allah adalah penghitung yang sangat teliti! Amalan sebesar zarah pun akan ditimbang-Nya....Takut kan?

Cinta..cinta...cinta...Ohh, mode jiwang tiba-tiba..hehe...Okey, tukar kembali kepada mode serius B-)

Dan apabila kita berada dalam klinikal year, akan ada satu ujian klinikal..Kita akan diberi seorang patient dan akan diberi masa untuk clerk patient tersebut..Kemudian examiner akan bertanya kita bermacam-macam soalan berkaitan dengan pesakit tersebut. Contohnya:

Berapa umur pesakit ni?
Apa penyakit pesakit ini? Sejak bila dia sakit? Apa simptom-simptom?
Sekiranya pesakit tersebut sedang hamil, berapa usia kandungannya? Ada complication tak? Anak ke berapa?

Dan tatkala itu, bayangkan, sekiranya kita mendapat pesakit yang ber'suara emas', ha...kan masak tu...Berat betul nak keluarkan suara, sebab takut emas dalam mulut tercicir..Silap-silap hari bulan, fail pulak kita! Naudzubillah.

Di sini kita lihat betapa besarnya pergantungan kita kepada Allah. Betapa pentingnya kita menjaga hubungan kita dengan Allah. Allah itu maha hebat. Maha besar^^.

Sesibuk-sibuk mana pun kita...
Solat 5 waktu jangan lupa....
Ibadah nawafil jangan lupa....
Tilawah dan tadabbur jangan lupa...
Tarbiyyah dan halaqah jangan lupa...(tamparan hebat buat diri ini.huhu)...

"Jagalah hubungan dengan Allah, nescaya Dia akan menjaga kamu"

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

^_____^

_____________________________________

Mutiara kata (4) Kak Suhaina-Analogi takungan air

Bayangkan sekiranya kita menadah air hujan menggunakan sebuah bekas di sebuah padang..

Sekiranya bekas tersebut bertutup rapat, masakan kita akan dapat menadah meski setitik air pun, kan?

Sekiranya bekas tersebut terbuka di permukaanya, tetapi tidak mempunyai apa-apa lubang atau saluran air di bawahnya, air yang kita tadah akan melimpah. Dan berkemungkinan juga sekiranya bekas air tersebut dibina dari strukur yang agak rapuh, lama-kelamaan bekas tersebut akan pecah dek kesaratan air yang melampau.

Begitu juga dengan hidup kita. Permukaan bekas itu diterjemahkan sebagai perbuatan 'menerima'.. Saluran air di bahagian bawah bekas itu pula diterjemahkan sebagai perbuatan 'memberi'

Saya pasti para pembaca yang bijak pandai sekalian sudah pun get the point,kan? hehe.

Ya, point Kak Suhaina di sini ialah:

"Kita hidup bukan sahaja perlu menerima, tetapi juga perlu memberi"


”Hendaklah kamu tolong menolong dalam kebaikan dan ketaqwaan, dan janganlah saling membantu dalam perbuatan dosa dan permusuhan. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah amat keras dalam hukuman-Nya.”(5:2)


Contoh. Seorang doktor menerima perkhidmatan dari kedai runcit untuk mendapatkan barang-barang masakan. Manakala pekerja kedai runcit tersebut pula, sekiranya jatuh sakit, akan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan.

Kita hidup saling bergantungan. Saling melengkapi. Bak kata omputih, "Complement each other"..hehe...macam dalam artikel saya yang lalu "kamu-saya-kita-kami-saling-melengkapi"...

_______________________________

Mutiara kata (5) Kak Suhaina-Persediaan sebelum belajar dan bekerja di medical field



1) Dekatkan diri kepada Allah. Kuatkan hubungan kita dengan-Nya. Agar hati kita benar-benar kuat, tabah:))

2) Banyakkan membaca buku tarbiyyah. Contoh: Majalah JOM!, Majalah Solusi, Buku-buku Agama sebagai tazkirah buat diri yang selalu alpa.

3) Pengurusan masa. Belajar urus masa dengan baik (Tamparan hebat buat diri ini. adesshh)

4) Belajar teknik-teknik berdakwah dan teknik berkomunikasi, agar bidang profesion kita dapat dijadikan sebagai platform dakwah dengan sebaik mungkin.

______________________________

Mutiara kata (6) Kak Suhaina-Kerja-kerja Dakwah dan Tarbiyyah jangan tinggal.

Ni, boleh rujuk artikel sahabat saya yang comel, b2 namanya.. "tarbiyyah dan usrah"

_______________________________

Kesimpulannya...

Walau apa pun jurusan yang kita pilih, buatlah yang terbaik dalam jurusan tersebut^^
Sentiasa letakkan Allah sebagai nombor satu dalam setiap aspek kehidupan, takbir!

Saya saayang kalian ^_____________^

Wallahualam~

N.A.L.H
11 Ogos 2012, Sabtu, 1.07pm
Ampang, Selangor










Gratisan Musik

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~