There was an error in this gadget

Thursday, July 26, 2012

Ego yang patut di'let-go'

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, petang ni Allah beri saya nikmat kelapangan waktu dan ilham, dan dengan izin-Nya jugalah dapat jari-jemari saya menari-nari di atas keyboard laptop ni. hehe. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. ^^ Sangat-sangat-sangat rindu nak menulis ni, hehe.

Sebelum tu, saya nak ucapkan...



Tengahari tadi saya baru sahaja selesai menjawab soalan midterm UNGS 2040, Knowledge and Civiilisation, alhamdulillah. Walaupun takdelah dapat jawab semua dengan baik, tapi still, alhamdulillah^^.

Ok, hari ni tajuk saya, ialah, "Ego yang patut di'let-go'"

Sebelum tu, meh kita berkenalan dulu dengan 'nchik Ego ni-siapa dia?'


maksud sebenar Ego, menurut kamus Dewan Edisi 2 dan 4.

sifat-sifat seseorang sbg individu (kelakuannya, keupayaannya berfikir dsb); keperibadian.

perasaan mementingkan diri atau menganggp diri sendiri lebih (mulia, istimewa dsb) drpd orang lain

perasaan megah akan diri sendiri: Dia tidak mengaku bersalah kerana ~nya terlalu tinggi.

keegoan keadaan atau sifat mementingkan diri sendiri; sifat bermegah akan diri sendiri.

persepsi seseorang tentang harga dirinya, yg seterusnya mempengaruhi keyakinan dirinya: dan sbg hamba yg sudah bebas kembali, keperibadiannya tumbuh, sifatnya sbg manusia berkembang dan mengukuh kuat; beliau mengakui bahawa perasaannya ."

sumber: http://pistonpecah.blogspot.com/2011/10/aku-seorang-yang-ego-apa-maksud-ego.html 


Kenapa manusia diciptakan dengan sifat ego?

Ada falsafah yang mengatakan bahawa lelaki mempunyai ego yang lebih tinggi daripada wanita. Sebab itulah lelaki tidak suka diarah-arah. Tak suka diajar-ajar. Yeke? hehe. Sejauh mana kebenarannya, wallahualam.

Tapi ada benarnya juga. Lelaki merupakan pemimpin, dan sikap ego itu perlu, untuk meningkatkan tahap keyakinan. Bayangkan, seorang bapa yang lembik sahaja dan mengikut sahaja telunjuk anak-anaknya, apa akan jadi kepada institusi kekeluargaan tersebut kan?

Ya, mungkin ego itu perlu, tetapi ego yang terlalu tinggi mungkin juga boleh membawa padah. Seperti gula yang manis, yang tiada masalah sekiranya mengambilnya dengan kuantiti sedikit, tetapi boleh membawa padah sekiranya berlebihan.

Wallahualam. Tolong betulkan sekiranya salah.

Siapalah kita untuk ego...




Boleh tak, anda pergi ke kedai, dan beritahu tauke kedai,

"Saya nak beli masa. Saya nak beli setahun. Tahun lepas yang sudah saya bazirkan, saya mahu membelinya semula."

Boleh tak? Mungkin boleh, sekiranya anda mahu dianggap kurang siuman. Silap-silap haribulan, tauke kedai itu menelefon Hospital Bahagia Tanjung Rambutan pula, untuk menempah katil khas untuk anda.

Ok, back to the point. Lihat? Betapa lemahnya kita. Walau sebanyak mata wang kita, walau berbilion-bilion sekalipun, kita tetap tak boleh beli MASA. Ya, kita hanya hamba. Hamba yang sangat lemah.

Raya yang lepas

Saya teringat pula pada sambutan aidilfitri yang tahun lepas. Sehari sebelum raya, saya pergi ke bazar berhampiran kampung opah. Berbagai-bagai juadah yang saya beli. Biasalah, lapar mata.

Saya makan dengan berselera ketika waktu berbuka puasa itu, meskipun tanpa bekalan elektrik di rumah. Ya, pada malam itu rumah arwah opah blackout, dan kami "candle light breakfast", romantik kan? huhu.

Keesokan harinya, pada waktu tengahari, saya keracunan makanan. Keracunan makanan pada raya pertama. Muntah-muntah dan sebagainya (takmau sebut -.-). Berulang-alik ke tandas. Di mana di rumah opah hanya terdapat sebuah tandas sahaja, dan penghuninya seramai kira-kira 40 orang.

Pada ketika itu,

Baju raya yang saya tempah beberapa bulan sebelum raya sudah tiada maknanya. huhu. Saya hanya berbaju t-shirt dan berseluar track.

Kuih-muih yang lazat, nasi himpit + rendang kegemaran saya...Semuanya sudah tiada maknanya bagi saya. Saya bau makanan pun rasa seperti nak muntah. Saya hanya makan bubur kosong. Bubur nasi + garam. Tanpa ayam, tanpa daging. Kerana saya langsung tak berselera nak makan ayam atau daging atau apa-apa yang sewaktu dengannya.

Allah baru tarik sekejap nikmat kesihatan, dan segala-galanya sudah tidak benilai bagi saya.

Membuatkan saya muhasabah diri saya kembali.

"Kita mungkin boleh beli baju raya, kuih muih, rendang, lauk yang sedap, tapi kita tak boleh beli selera"
Betapa lemahnya saya. Lantas, apa alasan untuk saya EGO?

Kesimpulannya....Jom jadi tawadhuk!




Jom berazam! Jumpa sesiapa sahaja (yang sama jantina), senyuuuum dulu. Tak kiralah makcik cleaner ke, lecturer ke, doktor ke, pastikan kita SENYUM dahulu. Beri salam lagi baguuus! hehe.

p/s=target saya pada bulan Ramadhan ni-kikis sifat ego sedaya-upaya. Doakan saya!

Wallahualam~

N.A.L.H
26 Julai 2012, Khamis, 6.21pm,
Ampang, Selangor





Friday, July 20, 2012

Saya bukanlah niqobi...tapi.................

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah, tak sampai sehari lagi kita semua akan bertemu dengan encik Ramadhan...Semoga sempat dan berpeluang untuk berjumpa dengan beliau! Aminnnn....

Para sahabat nabi sentiasa berdoa kepada Allah sebelum dan selepas Ramadhan. Sebelum Ramadhan, mereka berdoa agar dipertemukan dengan Ramadhan. Manakala selepas Ramadhan, mereka berdoa agar  amalan mereka diterima....^^

Kini di UIAM Gombak sudah mula dipasang khemah-khemah untuk bazar Ramadhan...whoaaa.......Kalau setiap hari pergi sana, confirm-confirm kering laa poket duit....hihi......Mana taknya, semua nak dibelinya....heheh......Sabar Aimi, sabar!!

Okey, berbalik kepada tajuk saya hari ini, "Saya bukanlah niqobi, tapi.........."

Saya bukanlah niqobi, tapi...

Saya faham perasaan mereka. Saya tak tahulah mengapa, tapi sudah menjadi trend pada masa kini, untuk muslimah menangkap gambar menutup mulut (ala-ala niqob) dan upload di laman sosial....Maksud saya di sini bukanlah muslimah yang sememangnya pemakai niqob, tapi sengaja menangkap gambar sedemikian, ala-ala arab la kononnya.

Yang lebih menyedihkan, ada juga yang letak make-up tebal-tebal di bahagian mata dan kemudiannya pakai niqob, tangkap gambar, dan upload di laman sosial. Apakah motif sebenar anda? Niqob, hijab tujuannya untuk melindungi dan memelihara maruah wanita. Tapi anda telah mencemarkannya dengan "tabarruj tapi berniqob"...




Dan paaaaaling menyedihkan, ada yang menangkap gambar sedemikian, kemudian tulis pula caption di bawah itu, "Kami ninja"..."Kami terrorist"....dan sebagainya....Tolonglah hormati perasaan pemakai niqob.....

Dan menjadi trend masa kini juga, untuk mengadakan majlis makan malam dengan tema "Arabic Night" dan seumpamanya...Di sini saya bukanlah ingin membahaskan mengenai tema tersebut, kerana bagi saya tema itu tiada salahnya. Cuma yang menyedihkan dan menyakitkan mata saya ialah apabila niqob disamakan dengan arab. Muslimah (yang bukan sememangnya niqobi) memakai niqob yang bermacam-macam rupa untuk ke majlis tersebut..

Ada yang memakai niqob yang kainnya sangat jarang, dengan berjahitkan manik-manik berkilauan. Ada juga yang memakai niqob dengan tudung yang pendek dan tak menutup dada. Dan ada juga yang memakai niqob dengan jubah tipis yang menampakkan susuk badan. Di sini apa fungsi dan tujuan anda memakai niqob tersebut? Bagaimanakah anda meletakkan darjat niqob? Bagi memenuhi tema "Arabic"kah? Ohh, sekadar memenuhi tema Arabic, tapi tidak mematuhi syariat Islam yang sebenar-benarnya.

Kebaikan yang bertopengkan kejahatan.

Sisters in Islam, kita bersaudara. Saya sayaaang kalian. Mana mungkin saya tidak menyayangi dan menghargai kalian, sedangkan kita merupakan saudara seIslam. Dan kalian semua merupakan bakal ibu, di mana tangan anda yang menghayun buaian yang bakal menggoncang dunia suatu hari nanti, insyaAllah.

Saya memahami keinginan dan kehendak anda untuk tampil dalam keadaan menarik. Kerana saya juga merupakan seorang sister. Tapi untuk tampil cantik itu ada garis panduannya. Islam itu indah, Islam itu agama fitrah. Islam tidak pernah menyekat umatnya untuk berhias, tetapi biarlah mengikut syariat.

Saya tidak tahu apa tujuan anda menangkap gambar ala-ala niqobi, dan upload di laman sosial, dan kemudiannya menulis caption di bawah itu, "Im terrorist", "Im ninja". Mungkin bagi anda itu sekadar suka-suka sahaja, tetapi besar kesan negatifnya dari sekeping gambar itu. Dan paling kita takutkan ialah balasan akhirat.

Bagi yang sudah tertangkap dan ter'upload' gambar sedemikian di laman sosial, nasihat saya, delete lah gambar tersebut. Takpe, setiap manusia tak lari dari berbuat kesilapan :)) Ingat tauu, delete ^^.

Buat pemakai niqob....

Sungguh, saya amat mengagumi kalian! kerana masih boleh mempertahankan niqob anda di celah-celah manusia akhir zaman ini. Semoga kalian istiqomah^^.

Cuma....nasihat saya yang dhaif ini.....Rasanya tidak perlu kot kalian berniqob ketika bersama keluarga, bersama ipar duai. Kerana saya gusar ini akan merenggangkan hubungan kekeluargaan.

Tak perlu rasanya kalian memakai niqob di tempat awam yang sememangnya khas untuk wanita. Contoh, di musolla wanita dan tandas wanita. Tak perlu rasanya kalian memakai niqob di situ. Kerana saya gusar sekiranya timbul fitnah, terutamanya di akhir zaman yang penuh dengan fitnah ini. Saya khuatir sekiranya ada yang menganggap bahawa ada kaum adam yang sedang menyamar wanita dan memakai niqob untuk memasuki di tempat-tempat awam khas untuk wanita..

Niqobi, saya sayang kalian...Saya kagumi kalian! Kalian memang osem, takbir! Moga istiqomah. Aminnn ^^

Akhir kalam, salam sayang buat sisters sekalian. Saya sangaaaat sayang kalian. Moga kita dapat masuk syurga sama-sama ^_____^

Dan....selamat menyambut ramdhan. Kumpul pahala banyak-banyak tauuu...

sudi-sudilah membaca post saya hijrah ni jugak...hehe:))

Wallahualam~

N.A.L.H.
20 Julai 2012, Jumaat, 4.55pm
Ampang, Selangor







Gratisan Musik


Monday, July 16, 2012

Rasa yang ditimbang

Assalamualaikum para pembaca semua!



Semoga iman kita sihat walafiat dan sentiasa dalam rahmat Allah, aminn!

Tajuk post saya kali ini, ialah "Rasa yang ditimbang" atau lebih tepat lagi, "Bertimbang rasalah" i.e "Be considerate".

Dalam hidup ni, kita bukannya hidup sorang-sorang, sebaliknya kita hidup dalam satu komuniti. Satu umat.  Ada ke yang manusia yang hidup sorang-sorang?

Mungkin ada. Manusia yang tinggal dalam hutan atau di tempat yang terpencil. Tanam sayur sendiri, ternak ikan dan ayam sendiri. Tenun kain sendiri. Ha, semuanya sendiri la! Tak payah pergi kedai. Tak payah jumpa orang.


Tapi agak-agak sampai bila dia boleh bertahan? Sehari? Seminggu? Sebulan? Setahun? Seabad? err...Sealaf?


Tapi agaknya kalau semua orang seperti beliau, apa akan jadi kepada bumi ini? Semua manusia takmau kahwin (?). Ya, manusia akan pupus. Dan lebih spesifik lagi, umat Islam akan pupus (nauzubillah)


Manusia itu saling bergantung. Saling memerlukan.

Dan kalau kita hidup sendirian pun, kita kena ingat bahawa ada makhluk-makhluk lain yang hidup bersama kita. Jinn. Syaitan yang sentiasa menghasut. Malaikat yang sentiasa mencatit amalan kita. Ha, lihat, kita takkan sendirian!

Dan apabila kita hidup dalam suatu komuniti, wujudlah satu term, "Bertimbangrasa"

Bertimbangrasalah.....

Tatkala membeli-belah di pasaraya dan ingin membuat bayaran di kaunter, bertimbangrasalah.  Janganlah disebabkan harga dalam resit yang berbeza 20sen berbanding harga dalam katalog promosi, kita terlalu berkira. Sehingga si cashier pun memanggil manager. Manager pula memeriksa kembali harga barang tersebut. Akhirnya proses itu memakan masa berpuluh-puluh minit. Dan di belakang kita terdapat satu barisan yang sangat-sangat-sangat panjang. Bertimbangrasalah.


*gambar hiasan. ehsan google.

Tatkala menggunakan tandas, tak kiralah tandas awam, tandas di asrama, hatta tandas di rumah sekalipun, bertimbangrasalah. Jangan menggunakan tandas dengan terlalu lama hinggakan membuat orang lain tertunggu-tunggu di luar. Kalau suka sangat guna tandas lama-lama, buat tandas sendiri. Tandas personal. Takde orang boleh kacau. Ha, gunalah lama-lama. Dan sekiranya anda mempunyai emergency atau sembelit, yang menyebabkan anda terpaksa menggunakan tandas tersebut dengan sangat lama, berterusteranglah.

"Ada orang kat luar ke?"

kalau ada yang jawab, "ye..."

"Maaf saya guna lama, saya sembelit!"

Ha, senang. Takdelah orang tunggu terlalu lama, kan? Mungkin dia boleh mencari tandas lain, atau sebagainya.

Akhir kalam, bertimbangrasalah.bertimbangrasalah. bertimbangrasalah.

Wallahualam~

N.A.L.H
16 Julai 2012, Isnin, 11.20pm
UIA Gombak, Selangor








Wednesday, July 11, 2012

Coret-coret Kelas UNGS

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, baru selesai menjawab soalan midterm UNGS 2030 tadi....salah satu daripada 3 subjek UNGS...Soalan dia? Ermm, agak speechless jugak la....Tadi sewaktu termenung-menung tak tahu nak jawab apa, seorang demi seorang bangun, untuk submit kertas exam...Perasaan saya waktu tu? Sejujurnya,

=.='

Bagaimana dorang boleh jawab cepat sangat? huhu. Buat orang panik je bila tengok ramai yang dah submit kertas exam..huhu.....Tetapi saya bukanlah species yang hantar kertas exam awal, sebab takut-takut nanti selepas keluar awal sangat semasa exam, tiba-tiba teringat pulak fakta yang tak ditulis dalam exam tadi...Ha, kan niaya tu? Baik duduk je kat dalam exam tu, walaupun dah siap jawab. Walaupun panas juga la punggung duduk kat kerusi tu, ala tapi jangan risau, takkan terbakar punyalah (?).

Tazkirah kelas UNGS

Okey, tadi dalam kelas UNGS ada salah seorang brother (Alif namanya, kalau tak silap) ni share la sebuah cerita;

"Dulu sewaktu cuti panjang selepas sem 1 tahun kedua, saya kerja di sebuah kafe ni. Kerja bersama seorang sister yang baru berumur 17 tahun, dan SUDAH BERKAHWIN, malahan sudah mempunyai anak. Suaminya berumur 23 tahun. Pada mulanya, saya meninggalkan first impression yang agak buruk kepadanya. Memandangkan suaminya ketagih air *saya tak ingat nama air tu, tapi katanya air tu adalah campuran coca-cola dan air ketum*, dan suaminya bukanlah merupakan suami dan bapa yang baik.

Pada suatu hari, saya merungut kepadanya tentang kehidupan seharian saya. Kemudian, sister itu menasihati saya supaya bersyukur, dan kemudiannya menceritakan kisah hidupnya. Kisahnya begini. Ibu bapa sister itu bercerai dan bapanya merupakan seorang bapa yang agak jahat*sesuai ke perkataan ni?*. Kemudian, ibunya berkahwin pula dengan seorang lagi lelaki. Dan agak malang kerana lelaki itu juga merupakan seorang yang agak jahat dan buruk perangainya. Bayangkann...dahlah bapanya begitu, kemudian dia berkahwin pula dengan suami yang agak teruk. Jadi saya menyeru dan menasihati kalian semua supaya sentiasa bersyukur dengan segala nikmat. Dan jangan memandai-mandai menilai orang lain"

Datang lambat

Saya teringat pula kisah (?) yang berlaku kepada saya 2 minggu lalu. Saya hadir ke kelas agak lewat hari  itu, pukul 10 pagi, sedangkan kelas bermula jam 9.30pagi. Sewaktu saya membuka pintu kelas, ramai yang memandang saya *terasa famous jap -.-' haha, ok, perasan je*. Ramai yang memandang dengan agak sinis, dan ada juga yang melihat sekilas pada jam tangan mereka, seolah-olah nak beritahu, "haih, dah pukul berapa ni, baru datang ke?"

Ahha, tak tahulah, sekiranya itu perasaan saya saje ke. hmm, tapi sejujurnya, agak sedih jugak la waktu tu.

Sedangkan saya datang lambat kerana saya mengalami sakit perut dan cirit-birit. Malahan saya dah dapat surat MC dari doktor tauu. Tapi memandangkan saya berasa agak sihat pagi tu, jadi saya hadir juga ke kelas.

Saya bukan nak riak, kata saya ni budak baik ke apa, tapi saya nak highlight satuuu je,

"Kita hanya hamba Allah. Tak layak pun nak menilai, melabel, atau apa-apa yang sewaktu dengannya"

Deduction and Induction.

Hari tu kitorang belajar tentang induction dan deduction. Ada soalan dan latihan problem solving, haha, tiba-tiba teringat Math;p

Ni lecturer panggil dorang untuk jadi wakil untuk memudahkan menyelesaikan problem solving. Hilang mengantuk bila jawab soalan problem solving,=D



2 more papers mid term to go! huhu
Wallahualam~

N.A.L.H
12 Julai 2012, 1.02 am, Khamis
UIA Gombak, Selangor









Monday, July 9, 2012

Peluk Kuat-Kuat, Jangan Biar Dia Lari!

Assalamualaikum w.b.t...

Jumaat petang lepas, saya pergi ke Carrefour Wangsa Maju...Sedang saya membelek-belek baju di sebuah kedai pakaian, seorang makcik dalam lingkungan usia 40-an menegur saya,

Makcik: Tudung ni kamu beli ke jahit sendiri? Cantikk.... (Sambil memegang tudung yang sedang saya pakai)

Saya: Beli je.... Kat kedai kat Gombak....(Sambil tersenyum)

Makcik: Cantikk........Hmm (mengeluh), bilalah makcik dapat pakai tudung macam ni ye.......

Saya tersenyum lalu memandang wajahnya. Dalam anak matanya terdapat sinar keikhlasan. Sejauh mana keikhlasan itu, biarlah Allah yang menilai. Dia sedang memakai tudung bawal yang ditarik ke belakang, seperi trend remaja-remaja masa kini.

Saya: Ala, takpe, berubah sikit-sikit la....(tak putus-putus tersenyum sambil mendoakannya mendapat hidayah)

Jom, sama-sama doakannya :-) Doakan agar dia menutup aurat dengan sempurnaaa lepas ni! Kalau tak pakai tudung labuh pun takpe, asalkan tutup aurat=)

Sebenarnya simple je pun tudung yang saya pakai, takde lilit san-sini, takde rambu-rambu....tapi alhamdulillah sangat selesa. Rasa sangat selamat. Sangat besssttt, serius! Tudung tulah yang sering saya pakai ke kelas, ke pasaraya, dan ke kenduri. Tudung kesayangan saya. <3 <3


*Tudung ini boleh didapati di kedai tudung nur (facebook)

Seterusnya nak share komen dari sahabat saya, Rabiatul Fatimah Zahraa, atau B2,

Assalamualaikum tuan rumah, hihi~ ^_^


Rindu sgt kenangan2 spjg CFS! =')
Sebak baca sbb takdir hidup kita berbeza. b2 mungkin lebih bernasib baik sbb disekolahkan di sekolah agama. Aimi yg rasa perubahan suasana pasti rasa lebih lagi. Dan insya-Allah pasti pegang lebih lagi. Sbb kita umpama dpt sesuatu yg berharga dlm hidup dan xnk lepaskan. Kan? Doakan b2 juga istiqomah ye syg...=')


Nak kongsi pengalaman waktu mula2 msuk. Kan UIA ada bagi tudung bawal tu kan. Mulanya b2 ingat mmg kena pakai tudung bawal tu je. Rasa nak nangis sbb dah siapkan tudung labuh putih dua bwk ke UIA. b2 pakai skali tudung bawal putih UIA tu. Ya Allah, rasa mcm xpakai apa2. Sungguh rs mcm lain sgt. Takut dan sedih. Lps tu, tanya akak2 committee rupanya blh pakai labuh punya. Hehe. Dan lps tu baru b2 dpt rasa, dan belajar menghargai, apa yg aku ada ni kna pegang betul2. =) 


Ahaa, cara bercerita mcm kanak2 je. Rindu gak waktu x matang dulu, hehehehe. Byk benda belajar. ecece, rasa mcm makin matang je skrg ^_^ selagi kita hidup, selagi itu kita belajar. Kan Aimi?

Hidayah ni, memanglah Allah yang beri, tapi kita PERLU cari....Macam kekenyangan perut la....Kekenyangan itu Allah yang beri, tapi...boleh tak kalau kita duduk berdoa je supaya Allah kurniakan kekenyangan kepada kita, tanpa perlu makan? Boleh tak? Tak boleh kan?

Samalah seperti hidayah. Kita PERLU cari. Bagaimana?

Banyakkan membaca bahan bacaan islami.
Banyakkan berdoa.
Bersahabatlah dan bergaulllah dengan orang-orang yang baik.
Join usrah! =)

Dan....apabila hidayah itu datang, kita PERLU hargai, dan PERLU peluk kuat-kuat supaya dia tak lari! Takut-takut, nanti pemiliknya tarik balik hidayah tu...Dan....Pemilik hidayah itu Allah...Jadi kita PERLU bersyukur kerana dikurniakan hidayah oleh-Nya...

Ingat tau, peluk kuat-kuat hidayah tu..hehe =)

p/s=update waktu senja, sebab nanti malam banyak kerja. huhu. Alhamdulillah berkesempatan update petang ni (^.~).

p/s=saya bukan pengedar tudung=p

Wallahualam~

N.A.L.H
9 Julai 2012, Isnin, 7.18pm
UIA Gombak, Selangor















Gratisan Musik















Thursday, July 5, 2012

cfs dan gombak

Assalamualaikum para pembaca semua! hehe;)

Apa khabar? Saya alhamdulillah sihat. Masih boleh bernafas, boleh melihat, mendengar, dan menghidu. Alhamdulillah, alhamdulillah;)

Semalam, pada tarikh 4 Julai 2012 telah diadakan Annual Grand Meeting (AGM) Medcy, tapi saya tak dapat pergi... :'(

Ya Allah, sangat jeles kepada mereka-mereka yang berpeluang untuk pergi..huhu..Teringin sangat-sangat nak pergi, tapi banyaaak assignment, huhu...tapi takpe, sekurang-kurangnya ada juga mantan-mantan yang datang menjenguk...

Tahniah dan takziah kepada adik-adik yang mewarisi Medcy;) Jaga medcy elok-elok tau, terutama biro ku yang tersayang, biro publication dan tak lupa juga biro academic...

Sebut tentang AGM, okey, nak bersentimental sikit, rasa macam baru semalam je saya bertanding dalam AGM...Entah apa yang saya merapu malam tu sewaktu menyampaikan manifesto...Tapi sebenarnya manifesto ni sangat-sangat pentinggg tau! Bukan sekadar manifesto untuk menang je, tapi sebenarnya manifesto ini bagaikan ikrar tau, ataupun perjanjian. Ha, penting sangat-sangat manifesto ni tau! Sebab tulah jangan memandai-mandai nak menabur janji manis dalam manifesto kalau rasa seperti tak mampu nak melaksanakannya. Tapi yelah, Allah merancang, dan manusia juga merancang, tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang ^^


Sangat-sangat rindu kehidupan di CFS dulu.

Sangat rindu Medcy, walaupun kadang-kadang Medcy buat saya menangis, tension, dan ada juga ketikanya saya terpaksa makan laju-laju sebab nak kejar meeting, tapi semua tu asam garam kehidupan. hehe. Dan Medcy sangaaaat2 banyak mengajar saya. Dan semua ni saya takkan dapat dalam kelas tau.

Sangat rindu biro Dakwah Zainab College, walaupun kadang-kadang Head saya waktu tu, Atiqah, suka sangat buat meeting waktu petang, selepas kelas, waktu orang keletihan. Tapi keletihan yang best, Alhamdulillah. Buat kerja kerana Allah memaaaannng sangat manis tau, hehe.

Sangat rindu Hisbah Sumayyah, walaupun kadangkala terpaksa mengambil waktu malam saya untuk meeting. Tapi best, alhamdulillah.

Ya Allah, sangat rindu momen-momen itu, huhu.

Sekarang ni kehidupan di Gombak mulai bertambah sibuk. Setiap subjek UNGS ada assignment tau. Tapi sebenanya banyak je waktu free, cuma saya je yang tak pandai mengatur jadual harian, jadi tak bolehlah nak merungut...

Hari Isnin dan Rabu-Pagi sehingga petang kelas, straight dari pukul 9.30pagi hingga pukul 5petang.
Hari Selasa dan Khamis-kelas petang je ^_____________^

Malam-malam study...ataupun merapu-rapu kadang-kadang..
Okey, saya dah jadi macam watak Fatimah dalam cerpen saya Gersang. haih, tak boleh jadi ni. Alhamdulillah masih ada halaqah mingguan sebagai santapan rohani dan penguat hati.

Ketika saya berasa sangaaat sedih dengan kehidupan saya sekarang ni, tiba-tiba saya teringat,

"Subjek UNGS tu kan subjek agama?"

Jadi menghadiri kelas UNGS tu samalah seperti menghadiri ceramah agama. Okey, cepat-cepat, tukar mindset, niatkan segala-galanya kerana Allah, moga setiap langkah dan nafas saya ke kelas UNGS dihitung sebagai ibadah, aminnn! Dan rupa-rupanya ada talaqqi di UIA Gombak setiap hari Rabu, malam. Itupun santapan rohani tuu.

Okey, dah, berhenti merungut, dan bersyukur.

Alhamdulillah.

Alhamdulillah.

Alhamdulillah.

senyum sikittt ^________________^

Oh ya, nak share gambar-gambar pemandangan sekitar UIA Gombak. Apa yang saya paaaaling sayang dan suka UIA Gombak ialah dari segi pemandangannya. Superb, takbir! 



Hehe, wallahualam~

N.A.L.H
6 Julai 2012, Jumaat, 12.13am
Ampang, Selangor


kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~