There was an error in this gadget

Wednesday, August 29, 2012

Konvoi Raya!!

Assalamualaikum w.b.t

Konvoi Raya!!!

#Sebelum bulan Ramadhan

Ya, sebenarnya sebelum bulan ramadhan lagi kami dah plan semua ni. hehe. Nampak tak ke'excited'annya di situ? hehe....Sebenarnya excited nak jumpa kawan-kawan, cikgu-cikgu, dan melawat rumah-rumah orang sambil mencuci mata. hehe. Lillahi ta'ala insyaAllah. Kalau ziarah-menziarahi dapat pahala kan? Eratkan silaturrahim pun dapat pahala kan? I.allah^^

Setelah men'tag-tag' kawan di facebook dan melalui perbincangan yang agak panjang dan rumit (hiperbola je=P), kami bersepakat untuk mengadakan KONVOI RAYA pada hari Sabtu, bersamaan 7 Syawal, 25 Ogos...

Pada petang sebelum konvoi raya, ramai pula yang confirm dapat join, menambahkan rasa excited dalam diri. The more, the merrier kan? Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Walaupun agak sedih sebab Mia dan Atera tak dapt join. Dan Aminiril pula beraya di perantauan. hmm..Takpe lah, next time pastikan korang join, ok?=)

Setelah tolak, campur, darab, bahagi, bilangan peserta konvoi ialah 13 orang termasuk adik Hidayah; iaitu saya, min, syima, wendy, azlin, lia, hidayah, faeza, Ada (adik Hidayah), zizah & azyan (adik azlin), qayyum dan mirul...

#Pada hari kejadian

Rumah saya-->Azlin-->Yasmin-->Syima-->Pn Ru-->Lia-->Faeza-->Cikgu Fauzi

Total: 8 buah rumah! berbanding 10 buah rumah pada dua tahun lepas..

Di setiap rumah, aktiviti kanak-kanak riang ialah: makan-makan, borak-borak, dan tangkap gambar^^. Sewaktu nak bergerak dari rumah ke rumah, terdapat tiga buah kereta; Perdana, Wira, dan Peugeot, sehingga kitaorang pun pening nak naik kereta mana satu, hehe. Alhamdulillah^^ Manakala Mirul dan Qayyum dengan kereta Kancil diorang..

Mengimbas kembali zaman muda-mudi dahulu, di mana kami berkonvoi tanpa kereta, huhu...Berpimpinan tangan sambil berlari meredah hujan, muka berminyak-minyak sebab keletihan, dan Carrefour Wangsa Maju menjadi stesen transit kami yang sangat keletihan..Hehe! Kenangan, kenangan, kenangan^^

Makan, makan, makan, dan makan..Alhamdulillah murah rezeki kitaorang pada hari itu...

Kami bertukar-tukar cerita..Cepat je masa berlalu...Ada yang dah nak grad, ada yang nak bertunang (opss), ada yang dah praktikal, ada yang makin tembam, ada yang makin bergaya (wendy la tuuu), ada yang pernah pergi tahfiz, dan bermacam-macam lagi..heheh....cepat je masa berlalu kann? Rasa macam baru semalam je kita menjadi kanak-kanak ribena di SMK Lembah Keramat...Sekolah yang penuh berjasa, penuh kenangan (ewahh), dan sekiranya mahu diceritakan tentang sekolah mungkin memerlukan lembaran post yang baru...Tapi, pendek kata, saya sayaaaang SMK Lembah Keramat! :)

Apabila ada kanak-kanak kecil yang join rombongan kami ni, ada cikgu yang bertanya, "Eh, anak siapa ni???"..haha....Cikgu, kitaorang single-mingle lagi laa..Yang nak bertunang ada lah (opss)...Dan kalau cikgu nak carikan calon untuk saya pun bolehh (eh?)..hehe, dah gatal dah ni:p

Lia masakkan kitaorang kek red velvet..Sedapp! Dah boleh kahwin dah ni:D  Meskipun beliau kepenatan baru balik dari Kelate, beliau masak juga untuk kitaorang..huhuh..Terharu ni :')


*di rumah lia

Di rumah cikgu Fauzi, kitaorang makan nasi...Rupa-rupanya cikgu ada kenduri aqiqah untuk cucunya...Oh, bercakap tentang cucunya, ya Allah, comel sangaaaatt cucu cikgu! Kitaorang lawat cucu cikgu yang sedang tidur di bilik..Saya yang kegeraman memegang pipinya..Lembut dan gebu! Hehe...Tiba-tiba cucu cikgu mengeliat..Comel sangaaat dia mengeliat! hehe....Tahniah cikgu...Dah jadi atuk...



*di rumah cikgu Fauzi...kredit to Qayyum yang tangkap gambar..

Mengimbas kembali zaman persekolahan dulu, Cikgu Fauzi ni ajar kitaorang subjek Sejarah sewaktu tingkatan 4 & 5..Cikgu suka sangaaat tanya soalan! Panik kitaorang..huhu...Muka pun pucat...Antara soalan popular sebelum cikgu mula mengajar, "Kita belajar topik apa ya hari ni?"...Jadi kami memang perlu baca sebelum masuk kelas, kalau takkkk, hmmm......Tapi alhamdulillah, saya dapat A+ dalam subjek Sejarah^^ Cikgu ajar besttt!

Photo: Ini cikgu sejarah ktorg.. Mfi Fauzi.. Jasamu dkenang cikgu!
P/s=gambr candid sewaktu beraye di rumah cikgu
*Inilah cikgu Fauzi...credit to Aimi yang tangkap gambar..

Hehe..yang agak sukar dilupakan ialah..Sewaktu di rumah cikgu, saya memberi isyarat mata kepada Yasmin, sebagai tanda untuk beransur pulang memandangkan hari sudah lewat petang..Yasmin membalas isyarat mataku..

"Cehh, diorang ni main isyarat mata je, terus Yasmin faham.."

Serentak kami ketawa...hehe..Mana taknya, sudah lebih 10 tahun kami berkawan..Sejak sekolah agama darjah 3 (9 tahun), jadi memang sudah ada chemistry antara kami(Cewahh).....Sangat rapat...Malah ada orang yang ingatkan kami adik-beradik....hehe..Aku sayang ko minnn!! Begitu juga dengan yang lain^^

Sekian ini sahaja laporann dari saya,,hehe....Pendek kata, seronok sangat dapat berjumpa korang..hehe...Ukhuwah Fillah, i.a :D

p/s=Aura UIA Kuantan semakin terasa! huhu.

Wallahualam

N.A.L.H
30 0GOS 2012, 11.50 am, Khamis,Ampang, Selangor

No comments:

Post a Comment

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~