There was an error in this gadget

Saturday, September 1, 2012

UIA Kuantan, Saya Datang! ^__^

Assalamualaikum w.b.t

Jam menunjukkan pukul 1.20am, 2 SEPTEMBER 2012,
1 hari lebih je lagi sebelum berangkat ke Kuantan,
Malam ni malam kedua terakhir untukku bermalam di rumah, T.T
Malam esok pula malam terakhir untukku bermalam di rumah.

Perasaan?
Terang bersuluh lagi nyata, sangat BERAT HATI, tapi pada masa yang sama EXCITED,
hmm, bercampur-baur.

KUANTAN



Terletak di Pahang, di pantai timur Malaysia


*teluk cempedak

*masjid di kuantan

Tempat menarik?

>Pusat beli-belah 
• Kuantan Berjaya Megamall
• East Coast Mall
• Kuantan Parade
• Giant Kuantan
• Tunas Manja, Indera Mahkota
• Cowboy, Kuantan
>Pasar Malam
• Bandar (Jalan Gambut) – setiap Sabtu
• Indera Mahkota 1 – setiap Jumaat
• Hari Selasa ada jugak rasanya tapi tak pasti kat mana, tak pernah pergi. IM2 rasanya.
*lain-lain pasar malam tak ada info
>Makan & Minum
• Tanjung Lumpur
• Bukit Sekilau (Murtabak Mengkasar)
• Medan Selera Jungle, Indera Mahkota
>Siar-siar
• Espalanade Kuantan
• Pantai Cherating
• Pantai Balok
• Taman Gelora
• Tanjung Api
• Bukit Bay Route
>Landmark
• Masjid Sultan Ahmad 1 (Masjid Negeri)
• Stadium Darul Makmur
• Terminal Bas Makmur
• Kompleks Sukan Pahang (Sukpa)
• Wisma Belia, Indera Mahkota
>Bandar Terdekat
• Pekan (Bandar Diraja)
• Kemaman
• Kuala Terengganu
• Dungun
• Besut

sumber: Atyka Jafni..heheh

Kini saya sedang mentally and physically prepared sebelum berangkat ke dunia baru. Negeri baru. Suasana baru. Dan yang paling penting, dunia bidang perubatan yang sememangnya busy-musy dan scary-mary seperti yang digambarkan oleh senior-senior...hmm...Doakan saya yep!

Bidang perubatan

Pada hari raya ini lazimnya makcik-pakcik dan sahabat-handai serta sanak-saudara akan bertanya:

"Belajar di mana? Kos apa?"

Saya pun menjawab dengan senyuman manusia,

"UIA, Medic..."

Respons lazim mereka,

"Seronoknya dapat belajar perubatan.."

Saya hanya tersenyum sambil berdoa dalam hati,

"Aminnn...moga-moga makbul doa mereka. Semoga saya enjoy, bergembira, dan berseronok mempelajari dan menceburi bidang ini."

Yelah, belajar ilmu Allah kan, mestilah rasa excited. Cuma jihadnya perlu lebih sedikit la. Jihad masa. Jihad perasaan. Dan bermacam-macam lagi.

Menurut senior-senior, kos medic menggunakan sistem blok, di mana setiap blok adalah selama kira-kira 3 bulan. Dan dalam setahun terdapat 4 blok. Dan antara setiap blok terdapat cuti selama seminggu. SEMINGGU ye kawan-kawan. Sekejapnyaaa T.T Hmm...Takpe, jihad lillahi ta'ala insyaAllah.

Nanti bila dah jadi doktor lagi payah nak dapat cuti. Kadang-kadang waktu hari raya pun belum tentu dapat cuti. Takpe Aimi, jihad ni Aimi.....

Memandangkan kami pelajar perubatan sudahpun menggunakan duit kira-kira sebanyak rm200,000. Dan di mana duit tersebut datangnya dari titik peluh rakyat jelata, termasuklah ibu bapa kami, jadi pengorbanan kami mestilah besar sedikit, kan? 

Persiapan ke UIA Kuantan

Persiapan? Hehe...Perempuan biasalah...Kalau boleh rasa macam nak bawa barang serumah, termasuklah periuk, dapur gas, mesin basuh, kih3...Tupun rasa macam tak cukup lagi..Hari Selasa nanti memang pengsan la mengangkat barang..huhu...

Berangkat ke dunia baru

Kalau dulu sejak tadika sehinggalah asasi, belajar di sekitar Selangor je, kini dah berangkat ke Pahang Darul Makmur. Jauh perjalanan, luas pandangan, insyaAllah, Allumma amin^^.

Walaupun rasa agak sedih meninggalkan negeri Selangor tersayang, tapi banyak juga manfaatnya belajar di negeri orang ni. Boleh explore negeri orang, kan? Takdelah terperuk di negeri sendiri je. Balik-balik, tengok JJ Wangsa Maju, Wangsa Walk, Mid Valley, KLCC, TS, dan lain-lain. Tak berapa nak berkembang. Sekurang-kurangnya, apabila belajar di negeri orang ni, dapat la mengenal Tunas Manja (kedai runcit je pun.hehe), Berjaya Megamall dan lain-lain.

Homesick? Hmm, itu memang tak dapat nak dinafikan la. Tapi alhamdulillah Kuantan-KL takdelah jauh mana. 3 jam kalau naik bas, dan 2 jam setengah kalau nak kereta. Kalau bawa kereta laju-laju tapi takdelah macam nak terbang, 2 jam pun boleh sampai, insyaAllah.



"....dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Albaqarah:216)



Teringat pula, dulu, sewaktu tak dapat tawaran belajar di luar negara, betapa luluhnya hati ini (ewahh). Tapi Allah maha hikmah. Maha Bijaksana. Bayangkan, belajar di Kuantan yang 2 jam lebih je dari KL pun rasa berat hati sangat-sangat, inikan pula belajar di luar negara? Di mana terpaksa menaiki kapal terbamg untuk pulang ke tanah air. huhu.

Hmm, rasa macam nak bawa kereta, tapi tak boleh, huhu...3rd year nanti baru boleh bawa kereta. Hmm, takpelah, kaki ini haruslah digunakan dengan semaksimum mungkin..:))

Excited

Tadi blogwalking, hehe. Rasa excited dan bersemangat pula melihat gambar-gambar pemandangan di sekitar UIA Kuantan. Dan menurut senior-senior, terdapat banyak society yang aktif di UIAK...Dann, yang paling penting...terdapat banyak taman syurga (majlis ilmu juga) ^__^

Harapnya nanti di UIAK bukan sahaja dapat dunia, tapi dapat akhirat jugak^^. Allahumma amiin. Sebab nanti di akhirat kalau takde bekalan, kan haru tu? Tapi bukanlah bermakna duduk bertafakur di sejadah sehingga ponteng kelas. Dunia untuk akhirat. Dunia jambatan akhirat. Dunia tempat bercucuk tanam, dan hasil tuaiannya di akhirat kelak, insyaAllah.

Dah lama tak berbulatan gembira, rasa rindu pula, huhu. Nanti insyaAllah dapat naqibah baru (^.~)

p/s=Rasa macam nak balik rumah je minggu pertama selepas TAWE nanti..Nak sambut hari lahir di rumah...:'( Tapi tengoklah dulu keadaan. Moga Allah permudahkan.

Wallahu'alam

N.A.L.H
2 September 2012, 2.01am, Ahad,
Ampang, Selangor


3 comments:

  1. Salam.nk tanya kalau nk bwk kereta g uia kuantan ni .slalu knr spotcheck tak? Sbb first year tak leh bli sticker lg kn?

    ReplyDelete
  2. wslm...sori lmbt respons...baru perasan comment ni >.<
    emm...x bolehhh la nashrah....
    3rd year baru blh apply...
    melainkan kalau duduk luar :-)

    ReplyDelete

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~