There was an error in this gadget

Wednesday, October 20, 2010

how to kill result but still enjoying campus life (HOT TIPS)

(tajuk dalam BI, bajet je, tapi post kali ni dalam BM..hihi)
1) ingat matlamat masuk U...kenapa kita masuk U.....sentiasa fikirkan ibu bapa..:)
2) buat semua tutorial, sebab kadang-kadang soalan tutorial keluar exam,:-P

3) quiz buat elok-elok...sayangilah markah anda walaupun satu point pun..(iklan ini dibawakan khas oleh kk malaysia),:-D

4) belajar biar enjoy...hayati setiap pelajaran...

5) masuk la mana2 persatuan di U anda, rajin-rajin la pergi meeting...isi masa lapang...berbanding kita duduk dalam bilik...kan bosan? nanti bila dah bosan, mulalah merapu, tengok movie la, youtube la, dan apa-apa yang sewaktu dengannya




(sekadar hiasan untuk poyo2.hihi)
6) sekali-sekala merapu-rapu la juga dengan rumet dan kawan-kawan untuk release tension.

7) kalau tak faham, cepat-cepat tanya lecturer. lebih afdal kalau kita pergi bilik dia. untung-untung boleh dapat soalan bocor,:-P

8) waktu belajar ialah waktu belajar. jgn biarkan bendasing-bendasing menganggu anda. contoh: facebook

9) rajin-rajin pergi talaqqi/taalim/usrah atau apa2 yang sewaktu dengannya. boleh mententeramkan jiwa dan dapat ilmu tambahan. takde masa? no, no, no, itu bukan alasan. kalau kita luangkan masa- kita untuk program macam ni, insyaAllah Allah akan mngurniakan kita dengan minda cepat pick up....atau mungkin juga topik yang kita baca last minute semuanya keluar exam??

10) nak dekat-dekat exam tu, MESTI jumpa lecturer kat bilik lecturer. tanya setiap benda yang tak faham lagi.

11) set target. tapi target yang realistik la. contohnya kalau mid sem dah dapt E, jangan la target A pula untuk GPA. kan merana nanti disebabkan frust.

12) soalan past year-MESTI BELI dan BUAT!! dan jangan la fotostat dari kawan...lebih afdal jika anda membelinya dari biro akademik medcy..heheh, promote2..xD......tapi MESTI BUAT!! setkan masa, dan jawab....kadang-kadang soalan tu berulang, sebab kadang-kadang lecturer malsa nak buat soalan


13) banyakkan solat hajat....jaga hubungan dengan Allah, insyaAllah Dia akan memelihara kita...

senyum selalu..fikir positif...ALL IS WELL.....:-)



tengok pasangan bahagia ni...ceria je, jealous aku tengok,:D




Gratisan Musik

3 comments:

  1. cayalah. mmg PANAS.haha
    inshaAllah. i'll kill the result next sem. thanx aimi! sempat lagi promote Medcy. Gud2, :D

    ReplyDelete
  2. salam. post ini sgt membantu sy utk melangkah ke alam universiti huhu. selalu terfikir sama ada kehidupan lampau ms SPM boleh d'adaptasi lg ms di U.. igt da masuk u ni kena 360' ubah cara hidup dan belajar. rupa2nya sama je cara nk sempoikan diri haha. niat tu penting ^^ usaha semestinya kena upgrade level.

    insyaALLAH jika dtakdirkan jalan yg diredhai ALLAH di UIA, sy bakal menjadi pelajar CFSIIUM, asasi sc fizikal 3 Jun ni. nak tukar course ni medic/dentistry. berapa % proses pertukaran tu boleh berjaya? huhu..

    thanks sis:) Jazakallah~

    ReplyDelete

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~