There was an error in this gadget

Sunday, October 17, 2010

tanya diri anda

tadi baca blog seorang senior ni. menyedarkan aku tentang diri ini.

kadang-kadang kita rasa kita ni la paling baik
ataupun kita ni lebih baikberbanding orang lain

apabila tengok orang free hair, kita rasa kita ni baik sebab pakai tudung

kalau tengok orang couple, kita tak couple (harommm)

kalau pergi bilik kawan, kawan sedang tengok cerita korea, kita baik sebab duduk bilik study

kalau tengok orang tak solat, kita pikir kita baik sebab jaga solat

orang tengah sibuk tengok wayang, kita pula bertalaqqi



dan macam-macam lagi.......tak pernah fikir macam ni??? tipuuuuuuuuuuuuuuuuu.....kita manusia, tak lari dari godaan syaitan



kita tak sedar. kadang-kadang antara mereka tu jahil.

ada yang kaki wayang dan tak tau tengok wayang tu haram, dan bila tahu tengok wayang tu haram, dia cepat2 bertaubat.

ada juga yang tak tau couple tu haram dan segera bertaubat setelah tau couple tu haram.

kita pula? macam mana ngan muamalat kita dengan kaum berlainan jantina?
bagus sangat ke?
adakah kita menundukkan pandangan apabila bercakap dengan mereka?
adakah kita menjaga suara?
adakah kita dapat menjaga penyakit hati ketika bermuamalat dengan mereka?
sila isi jawapan anda di tempat kosong yang disediakan:;-D


_________________________________________________________


kita boleh tahan pandangan kita, suara kita, tapi macam mana dengan si dia? adakah dia dapat menjaga penyakit hati?

lu pikir la sendiri

ermm...sebab tula kita tak layak untuk fikir kita ni baik sangat, sebab hakikatnya kita memang tak baik..tak sebaik para anbiya'. tak sebaik para abid. tak sebaik para ulama'. pernah tak kita fikir????

bagus sangat ke solat kita sehingga nak mengumpat orang yang tak solat??

bagus sangat ke muamalat kita dengan kaum berlainan jantina sehingga nak mengumpat orang yang couple??

sudah cukup sempurnakah kita menutup aurat sehingga mengumpat orang yang free hair??

isi jawapan anda di tempat kosong yang disediakan:
________________________________________________________


mengumpat
memang susah nak jauhi dari tabiat ni
atau dalam kata lain
susah nak buang tabiat ni
penulis sendiri pun tak boleh nak buang tabiat ni, huhu

-----------------------------------------------------------------------------------


sama-samalah kita pelihara hati dan nasihat-menasihati. amar makruf nahi mungkar


p/s=azam penulis sempena sem baru:

1) jaga muamalat dengan lelaki, insyaAllah. ganbate!

2) cubaaaaaaaaaaaaaa buang tabiat mengumpat. adehh, DUGAAN TERBESAR. saya ulang, DUGAAN TERBESAR......DUGAAN TERBESAR..................DUGAAN TERBESAR........!!

3) cuba jaga penyakit hati (adehh)

4) amar makruf nahi mungkar


-----------------------------------------------------------------

wallahu alam~

No comments:

Post a Comment

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~