There was an error in this gadget

Thursday, October 11, 2012

Diari Medik: Ilmu baru!

Assalamualaikum w.b.t

Para pembaca sekalian! Maaf sebab lama tak update, huhu...Rasanya dah sebulan kot saya tidak membebel di "nukilan hamba Allah" tersayang nih... Haih, tak thiqah langsung...Macam mana nak jadi penulis ni? Hmm...Tapi takpe, moga Allah permudahkan...

Sebenarnya sudah banyak kali saya klik pada "create a new post" dalam blog ni...Tapi akhirnya tergendala separuh jalan atas beberapa faktor. huhu. (Aimi, aimi.. *membebel pada diri sendiri*)

______________________

PBL-auscultation-vocab baru!

Pada hari Selasa yang lepas, sewaktu PBL (Problem Based Learning), kami dikehendaki berbincang mengenai masalah diarrhea, vomiting, dan abdominal pain..Membuatkan saya teringat sesuatu..

Sewaktu belajar di CFS dulu, saya berjumpa dengan doktor di klinik lantaran cirit-birit. Setelah doktor 'clerk' saya, doktor auscultate perut saya (auscultate: mendengar menggunakan stetoschope)..Setelah itu pula, doktor meminta saya berbaring di katil pesakit lalu menekan-nekan perut saya di sekitar pusat, sambil bertanya, "sakit tak?" Saya jawab "tak" sambil menggurutu dalam hati,

"Perlu ke dia auscultate perut dan kemudiannya tekan-tekan perut? Jangan-jangan...Dia fikir aku mengandung tak?"

Dan akhirnya alhamdulillah melalui PBL saya mendapat pencerahan yang bersuluh lagi nyata mengenai prosedur untuk deal dengan patient yang mengalami cirit-birit.

"Auscultate adalah bertujuan untuk mengesan bowel sound pesakit. Bowel sound tu ialah bunyi pergerakan tinja dalam badan. Bowel sound boleh jadi hypo, hyper, atau none. Hypo tu maksudnya usus pesakit kurang mengecut atau contract. Hyper tu pula sebaliknya. Jadi dari ausculation ni, kita boleh tau keadaan usus pesakit."

"Tekan-tekan perut atau dalam istilah omputih nya, palpate bertujuan untuk mengesan bahagian abdomen mana yang sakit. Appendiks ke, usus ke...Sebab abdomen kita ada 9 bahagian kesemuanya, jadi doktor nak detect bahagian mana yang sakit."

Dan terdapat juga prosedur untuk detect pregnancy sebab muntah-muntah merupakan salah satu simptom kehamilan, tapi saya tak baca lagi prosedurnya..>.< akan dikongsikan dalam post yang akan datang, insyaAllah.

Alhamdulillah! Dapat ilmu baru, yey! hehe....Sepertimana yang saya pelajari dalam kelas IIMP, "Fakta dan Persepsi itu berbeza". Contoh fakta: Manusia mempunyai dua telinga. Ya. Ini fakta. Tidak dapat disangkal dan dipertikaikan. Manakala persepsi ini merupakan pandangan dan pendapat. Contohnya dalam situasi saya tadi. Situasi 1: Saya berpandangan bahawa doktor melakukan prosedur tersebut untuk menguji sama ada saya hamil (?). Situasi 2: Tetapi setelah saya mempelajari prosedur tersebut, dimensi pemikiran saya berubah 360 darjah.

__________________________

Ilmu oh Imu

Nampak tak apa bezanya antara dua situasi tersebut? Ya, bezanya ialah ILMU.

Sekiranya berbicara tanpa ilmu, Umpama Si Buta Huruf Membaca Buku..Berpura-pura dan berlagak membaca buku sedangkan dia sendiri pun tidak tahu apa yang dibacanya.

Menunjukkan betapa pentingnya ilmu, kan? Maka tak hairanlah sekiranya Allah menaikkan darjat orang yang berilmu berbanding orang yang tidak berilmu^^

Allah berfirman dalam kalam cinta-Nya,

surah al-Mujadalah, ayat 11 ;
يرفع الله الذين ءامنوا منكم والذين أوتوا العلم درجت. والله بما تعملون خبير
Maksudnya; "Allah mengangkat beberapa darjat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan"


surah al-Zumar, ayat 9 ;
قل هل يستوي الذين يعلمون والذين لا يعلمون. انما يتذكر أولولوا الألبب
Maksudnya; “Katakanlah adakah sama orang-orang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Sesungguhnya mereka yang mendapat peringatan dan petunjuk hanyalah di kalangan hambanya yang berilmu dan bijaksana"


surah al-Fathir, ayat 28 ;
انما يخشى الله من عباده العلمؤا

Maksudnya ; “Sesungguhnya yang takutkan Allah daripada hambanya ialah orang-orang yang berilmu”

Ilmu itu bukanlah tertakluk kepada ilmu medic sahaja. Ilmu nahu Bahasa Arab, Ilmu Kejururawatan, Ilmu Matematik, Ilmu Pengurusan Rumahtangga (tiba-tiba sebut pasal rumahtangga=p)..Ilmu tu luas, subhanallah^^ Takbir!



Wallahu 'alam~

N.A.L.H
12 Oktober 2012, Jumaat, 2.10pm
UIA Kuantan










No comments:

Post a Comment

kenali musafir ini~

Nur Aimi Liyana Bt Hambali~
9September 1992~Ampang, Selangor
UIA (Medic)
Tadika Permata > SK Lembah Keramat > SMK Lembah Keramat > CFS IIUM PJ > UIA Kuantan *insyaAllah*
~IKRAM, alhamdulillah~